Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen.
Ijs (2 grote bollen) bevat 358 calorieën.
Er zitten 108 kilocalorieën in 1 bolletje (50 gram) roomijs. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roomijs'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een bolletje schepijs weegt ongeveer 50 gram (100 ml). 100 gram komt ongeveer overeen met 200 ml.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Afvallen en ijsjes eten
Er zit natuurlijk wel een verschil tussen de soorten ijs. De ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
Waterijsjes en sorbetijs bevatten de minste calorieën. Waterijs, zoals de naam al stelt, is op waterbasis waardoor een waterijsje zo'n 40 calorieën bevat. Sorbetijs bestaat uit een minimum van 25 procent fruit (15 procent voor citrusvruchten) en bevat wederom geen melkbestanddelen.
De richtlijn van 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen zijn gemiddelde uitgangspunten. We gaan hierbij uit van een persoon die op gewicht wilt blijven. Je exacte caloriebehoefte wordt bepaald door je geslacht, leeftijd en activiteitsniveau.
Gezonde waterijsjes
De gezondste waterijsjes zijn de ijsjes die je zelf maakt zonder toegevoegde suikers. Dat doe je door bijvoorbeeld (vers) fruit te pureren en in te vriezen of door ijsjes te maken van suikervrije limonade. Hierbij het recept van overheerlijke en verfrissende watermeloenijsjes.
Er zitten 82 kilocalorieën in 1 bol (20 gram) beschuit.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs. De Dames van Akkerlust vertellen je graag meer!
Vitamines en mineralen
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen.
Krokante chips gemaakt van zoete aardappel is hier onder andere een heel mooi voorbeeld van. Wil je dus echt gezonde chips kopen, dan neem je dus het beste een variant gemaakt van groente, fruit, rijst, zaden, noten of peulvruchten.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Gemiddeld berekenen ijsverkopers €1,75 voor één bolletje schepijs en de klassieke smaken blijven favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van beslist.nl onder meer dan honderd Nederlandse ijssalons. Hierbij werden zowel de prijzen van ijsbolletjes als de variëteit aan smaken en beoordelingen van ijssalons in kaart gebracht.
Veelgestelde vragen over suikervrij ijs
Zin in een suikervrij ijsje? Dan kun je deze zelf maken of duik in ons vriesvak en geniet van suikervrije waterijsjes van Slimpie of Candyman. Welk ijs heeft het minste suiker? Bij Jumbo haal je suikervrije waterijsjes van Slimpie of Candyman.
Er zitten 152 kilocalorieën in 1 grote (165 gram) banaan. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'banaan'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
De horecavariant van Magnums is groter
Eén ijsje zorgt voor eenvijfde van je aanbevolen dagtotaal. Verrassender is misschien dat suiker rijker aanwezig is dan vetten. Voor elke 3 gram vet zit er iets meer dan 4 gram suiker in een Magnumijsje. Daardoor lopen alles bij elkaar de calorieën aardig op.