Om een T-shirt te maken, is ruim 1 kilo ongezuiverd katoen nodig. Katoen zuiveren is kostbaar. Kleine boeren kunnen dat niet betalen en verkopen hun katoen dus aan grote katoenzuiveringsfabrieken.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
Shirts van gemiddeld gewicht zijn gemaakt van stoffen tussen 100 - 150 g/m2, en zijn erg geschikt in de lente en herfst. Zware shirts zijn gemaakt van stoffen die zwaarder zijn dan 150 g/m2. Deze zijn erg geschikt om in de winter te dragen, en bij speciale gelegenheden.
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
- In de kledingfabriek knippen snijmachines de lappen katoen in een 'lijf' en mouwen. Naaisters en naaiers zetten het T-shirt met een naaimachine in elkaar. We laten er een heleboel tegelijk maken in de fabriek. Want hoe meer je er tegelijkertijd maakt, hoe lager de prijs.
Van welk materiaal is een goed T-shirt gemaakt? De meeste goede T-shirts worden van katoen of katoenblend gemaakt. Katoen is sterk, zacht en ademend. Vooral de ademende eigenschap is belangrijk voor een shirt omdat je hem direct op de huid draagt of onder een trui.
Katoen groeit als kleine witte pluizige bolletjes aan een plant. Wanneer de bolletjes volgroeid zijn, worden ze machinaal of met de hand geplukt. Vervolgens wordt van de vezelachtige bolletjes draad gesponnen. Van dit draad worden vervolgens stoffen geweven en daar wordt weer kleding van gemaakt.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Let op: het is permanent
Dus voordat je gaat krimpen, bedenk dan dat het resultaat blijvend is. Daarnaast kun je de kleding maximaal één tot twee maten kleiner krimpen. Een XXL-shirt naar een S laten krimpen gaat dus helaas niet lukken.
Was de stof/product van 100% katoen de eerste keer met een koud wolprogramma zonder waspoeder. Vervolgens wassen op een normaal programma op 30 graden, met een beetje waspoeder. Centrifugeren op lage stand. Haal de stof/product zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigt is.
Een goed T-shirt is gemaakt van een stevige kwaliteit, vaak van het materiaal katoen in combinatie met stretch. Katoen is namelijk een ontzettend sterk en slijtvast materiaal. Zoek je duurzamere witte shirts die je de hele dag fris houden, dan ga je voor het materiaal bamboe.
De polosweater is 300 g/m2 terwijl het poloshirt 240 g/m2 is. De polosweater is erg dik en is echt geschikt voor in de winter. Terwijl het poloshirt een stuk dunner en luchtiger is, en dus ook geschikt voor warmere temperaturen.
Wat betekent g/m2? g/m2 Is de afkorting van grammen per vierkante meter. Wanneer er bij een poloshirt wordt aangegeven dat deze 180 g/m2 weegt, wil dat zeggen dat één vierkante meter stof 180 gram weegt.
Voor iedere spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt.
Katoen is de meest gebruikte stof in de kledingindustrie, maar ook een van de grootste milieuvervuilers van het moment. Voor de teelt en het verven van katoen zijn enorme hoeveelheden water nodig, aldus Pidpa.
De meeste verborgen kosten – 21,15 euro per spijkerbroek – zitten in de productie van denimtextiel: het ontpitten, spinnen, weven, nat verwerken en afwerken.
Apart wassen en krimp voorkomen
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Katoen groeit uit de zaden van de katoenplant en wordt vervolgens tot draden gesponnen tot kleding, zoals een katoenen T-shirt. Sterker nog: de meeste shirts zijn zelfs gemaakt van katoen en wij begrijpen wel waarom!
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt. Vooral bij hogere temperaturen heb je het risico dat dit gebeurt. Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Een Amerikaanse baal katoen weegt 226,8 kilogram en de dichtheid is 472 kg/m3.
Al eeuwenlang (en tot halverwege vorige eeuw) wordt Egyptisch katoen beschouwd als het beste katoen in de wereld.
Ook bekend als: Cotton, Baumwolle.