Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Het aantal zenuwkanalen in een tand of kies verschilt per gebitselement. Één tot vier kanalen maar er is een grote anatomische variatie in vorm en aantal zenuwkanalen. De vooraf gemaakte röntgenfoto is een noodzakelijk hulpmiddel om de behandeling goed uit te kunnen voeren.
Snijtanden en hoektanden hebben maar 1 wortel; premolaren hebben 1 of 2 wortels en molaren of kiezen hebben 2 (in de onderkaak) of 3 (in de bovenkaak) wortels. Een tand bestaat voor het grootste deel uit dentine (tandbeen).
16 en 26. Standaard hebben deze elementen 3 wortels en 4 kanalen.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
De wortels van tanden en kiezen zijn hol, binnenin bevindt zich een ruimte die het wortelkanaal genoemd wordt. In de afbeelding is een kies te zien met drie wortelkanalen. Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan o.a. wamte en koude gevoeld worden, mocht het weefsel geïrriteerd raken door bijv.
Het is normaal dat u hierna wat pijn ervaart. Dit zal ook enkele dagen na de wortelkanaalbehandeling zo blijven. U zult dit voornamelijk merken tijdens het kauwen en bijten. Wij adviseren u om paracetamol in combinatie met ibuprofen in te nemen om de pijn te bestrijden.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Vaak zal van tevoren een röntgenfoto van de verstandskies gemaakt moeten worden om de wortelstructuur van de verstandskies te kunnen zien. Wanneer de kaakchirurg het besluit neemt, dan wordt de kies onder plaatselijke verdoving getrokken. In enkele gevallen wordt de verstandskies in twee of drie delen verwijderd.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Complexiteit van de behandeling bepaalt de kosten
In geval van de wortelkanaalbehandeling of wortelpuntbehandeling ontvangt u vooraf een begroting op maat. Let er wel op dat de kosten van de wortelkanaalbehandeling sterk afhankelijk zijn van: het aantal wortelkanalen per tand/kies. de complexiteit van de behandeling.
Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd, is een behandeling, die moet worden uitgevoerd, als er in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan.
Symptomen ontstoken wortelkanaal
Continue sprake van kloppende pijn in tanden, kiezen en/of kaak. Pijn bij het kauwen. Gevoeligheid van tanden bij koude of warme drankjes. Koorts als gevolg van zwellingen.
Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 3 uur duren.
De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Na de behandeling kan u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. Dit zal vooral drukpijn zijn waardoor de tand erg gevoelig is bij aanraken. De pijn piekt gewoonlijk op de 2e en 3e dag na de behandeling. Met een goede pijnstiller kan u deze pijn onderdrukken.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.