De beste leeftijd om met puppycursus te beginnen is als je pup ongeveer 12 weken oud is. Dan is jouw hond – en de andere honden van de puppytraining – ingeënt en kunnen ze elkaar niet meer aansteken met ziektes. Plus, een puppy zit dan ook in de socialisatiefase.
Je bent nooit uitgeleerd. Je hoort vaker dat mensen die al jaren ervaring hebben met honden een puppycursus niet nodig vinden. Toch adviseren wij iedereen om met een nieuwe pup een puppycursus te volgen. Iedere hond is namelijk anders en vereist een andere manier van opvoeden.
Het uitgangspunt van een goede puppycursus is het elkaar leren kennen en begrijpen. Dat kan aan de hand van een aantal oefeningen waarin jij leert jouw specifieke puppy leert en ontwikkelt. Pas als jij dat begrijpt dan kan je zelf met je puppy ook thuis aan de gang.
Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg "zit" zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
De lessen mogen gestart worden vanaf het moment de pup de leeftijd van 12 weken heeft bereikt. Om aan de lessen te kunnen deelnemen moet de pup tevens alle inentingen gekregen hebben.
Slapen van de pup
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Vervolgtrainingen. Na het afronden van de eerste puppycursus kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan vervolgtrainingen. Niet alleen zijn deze trainingen leuk om samen met je hond te doen, maar ze verscherpen de vaardigheden van je hond nog meer.
Aankoopprijs puppy
Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro's. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer.
Tibetaanse Mastiff €7.000 tot meer dan een miljoen euro!
Daarnaast kan je ook je status en rijkdom tonen als je een Tibetaanse mastiff hebt. Geen wonder dat de duurste hond ter wereld dus een Tibetaanse mastiff was die werd verkocht voor een duizelingwekkende 1,5 miljoen euro.
Hoeveel kost een hond? De aankoopprijs van een hond varieert van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond. Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Je leert in de hondenschool lessen hoe je een goede relatie opbouwt met je hond, gebaseerd op liefde, vertrouwen en wederzijds respect. Ze leren dus geen commando's onder dwang, maar door zijn respect te verdienen en te leren hoe je hond communiceert, wat hij als een beloning ervaart, wat hij als een straf ervaart, …
Hoe doe ik dit 's nachts? Wanneer je pup moe is 's avonds voordat je gaat slapen kan je hem rustig in de bench leggen met het deurtje dicht. Zet de bench de eerste dagen naast je bed of ga er zelf naast liggen in de woonkamer. De eerste nachten zal je pup onrustig zijn en behoefte hebben aan geruststelling.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Een of twee per dag trainen, hooguit een paar dagen per week gedurende 5-15 minuten is voor de meeste honden voldoende om goede resultaten te behalen. Als je met je hond lessen van een uur volgt, zorg er dan voor dat je hond tijdens de les een aantal keren pauzeert.
Een hond delen is perfect mogelijk, soms twijfelen sommige deskundigen wel eens of twee verschillende baasjes wel goed kan zijn voor het hondje. Toch is het best mogelijk om samen voor één hond te zorgen. Een hond delen … , de één is ervoor en de andere is er tegen.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Bij je puppy slapen
Zet de bench, een grote doos of mand in je slaapkamer, dit wordt zijn/haar slaapplekje. Zo ben je dicht bij je pup in de buurt en kun je hem geruststellen wanneer het nodig is. Wanneer je voor een bench kiest, is het belangrijk om erop te letten dat dit geen enge plek wordt voor je pup.