Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
zeewierkalk is rijk aan sporenelementen en ijzer wat goed is voor je vijverplanten , je kh wordt er ook door verhoogd , een verhoogde kh zorgt ervoor dat de ph niet teveel schommelt gedurende de dag , dus stabieler blijft.
Dosering bestaande vijver: 75 ml per 1000 liter. Meng in beide gevallen de Maërl met 5 liter water in een gieter en verdeel het mengsel gelijkmatig over het wateroppervlak van uw vijver. Vijveronderhoudende bacteriën Zorgen ervoor dat het water op een natuurlijke wijze gereinigd wordt.
Verhogen van de waterhardheid
Snel werkende middelen zijn bijvoorbeeld de KH Extra of GH Extra. De KH en GH waarde van de vijver wordt hiermee direct verhoogd. Een ander middel dat u zou kunnen gebruiken is Mineral Clay.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.
Maerl kalk kan ervoor zorgen dat de GH waarde in de vijver wordt verhoogd en dat daardoor algen minder kans krijgen om tot ontwikkeling te komen.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Oorzaken van troebel of groen water in de water
Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is. Het water van de vijver is onlangs ververst. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
Te weinig voedingsstoffen. Water wat recent ververst is. Te veel vissen en te weinig groeiende planten. Afgestorven zuurstofplanten.
Afhankelijk van de vissen- en plantensoorten, die worden gehouden, ligt de pH-waarde tussen de uitersten 6,7 en 8,6. Voor een vijver kan men het beste een pH tussen 7,0 en 8,5 aanhouden. Voor een koivijver of een vijver met alleen maar andere karperachtigen, wordt een iets hogere waarde aanbevolen, tussen 8,0 en 8,5.
Zorg voor voldoende CO2
Zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van CO2 in het water. Zorg dus voor voldoende CO2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Zweefalg groeit alleen, als er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van zweefalgen tegen. Zorg ook, dat er in je vijver niet teveel vissen zitten.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Als er in je vijver draadalg groeit, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-draadalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien.
We zagen dat de GH het aantal aardalkali ionen weergeeft. De KH geeft het aantal (waterstof)carbonaat ionen weer. Nou willen die carbonaat ionen zich graag verbinden met de aardalkali ionen. Maar niet alleen carbonaten binden aan die aardalkali ionen.
Wanneer de pH van het water in de vijver te hoog is, is het mogelijk deze te verlagen met pH minus. ! Goed schudden voor gebruik ! Meng 25 ml MIBO PH-Minus in een bak met vijverwater en voeg dit mengsel toe aan vijver, waarbij u de pH nauwkeurig in de gaten houdt.