Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren waarbij veel energie wordt verbruikt. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijke manier van warmbloedigen om de lichaamstemperatuur te verhogen.
De bekendste oorzaak van koude rillingen zonder koorts is het hebben van een lage lichaamstemperatuur: wanneer je het koud hebt. Het afwisselend samentrekken van de spieren zorgt dat de lichaamstemperatuur weer omhoog gaat, een natuurlijke reactie van ons lichaam op koude omstandigheden.
Wanneer we kou hebben gaan we rillen om op te warmen. Het rillen gebeurt doordat spieren - buiten onze wil om - in actie komen. Daarmee leveren ze warmte. Het lichaam kan met heftig rillen tot vier keer zoveel warmte produceren als in rust.
De koude rillingen gaan vaak gepaard met kippenvel, ook wel "horripilatie" genoemd. Het is te wijten aan de aanwezigheid van kleine spieren aan de basis van het haar. Als ze samentrekken, maken ze het haar recht, waardoor er kleine bultjes op het oppervlak van de huid ontstaan.
Mensen die het altijd koud hebben, kunnen ook last hebben van stress. Bij stress wordt het stresshormoon adrenaline door je bloedbaan wordt gepompt, wat ervoor zorgt dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gesteld. De adrenaline zorgt er alleen ook voor dat de bloedvaten in de handen en voeten zich vernauwen.
Er zijn verschillende factoren waardoor je tijdelijk meer last kunt krijgen van een tremor. Zoals stress, angst, moeheid, stoppen met alcohol en het gebruik van cafeïne. Vaak hoeft een tremor dan ook niet te worden behandeld: het helpt namelijk al om deze dingen aan te pakken.
Je spieren geven dan warmte af, en daar krijgt je hele lichaam het weer lekker warm van. Als jij geen zin hebt om te bewegen, dan gaat je lichaam dat vanzelf wel doen. Je spieren in je armen en benen maken snelle trilbewegingen en dat zorgt ervoor dat je gaat bibberen.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren. Echter is beven in gezelschap iets waar mensen zich voor kunnen schamen. Soms is dit zo erg dat je er verschillende dingen voor doet zodat het niet zichtbaar is.
Kortademigheid en benauwdheid
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn; hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts.
De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.
Een warm bad is goed bij griep kunnen we wel zeggen. Het is een weldaad voor je lichaam in het griep- en verkoudheid seizoen door de temperatuur van het water en eventuele aroma's. Blijf alleen nooit langer dan 20 minuten in het warme water liggen als je je niet zo goed voelt. Tien minuten is eigenlijk al voldoende.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Wat is ijlen? Een andere benaming voor ijlen is delier of koortsdelier. Door hoge koorts, een ernstige ziekte of na een operatie heeft de patiënt dan te maken met lichte waandenkbeelden. Ijlen is niet gevaarlijk, maar kan wel angst oproepen, vooral bij kinderen of bij de mensen die de zieke bijstaan.
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Trillende handen komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen bij overmatig gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine of alcohol. Het trillen vermindert dan zelf naarmate de middelen uitwerken. Ook bij stress, angst of paniek kan het trillen verergeren.
Wellicht verminderen de trillende spieren als je minder lang sport of de intensiteit meer verdeelt. Let daarbij ook op je vochtopname. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na het sporten genoeg drinkt, omdat een vochttekort aanleiding kan zijn voor spiertrekkingen.
Het zijn aanhoudende bewegingen die je niet kunt controleren en waarbij de spieren automatisch gaan samentrekken. Dat bepaalde delen van het lichaam beginnen trillen wil niet zeggen dat het een ziektesymptoom is want meestal is er niks ernstigs aan de hand.
Als spieren onbekend zijn met een nieuwe beweging, dan worden je spiervezels ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken. Hierdoor raken de zenuwuiteinden geïrriteerd, wat ervoor zorgt dat de spieren ongecontroleerd gaan trillen.
Diagnose. Bij de diagnose van een tremor worden eerst andere oorzaken, zoals de ziekte van Parkinson uitgesloten; bij Parkinson komt het beven vooral voor in rust. Een medisch onderzoek en een hersenscan of een bloedonderzoek kan andere oorzaken uitsluiten.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.