Littekencorrectie kan soms gedaan worden als het litteken te dik of breed is. Vraag je arts of behandelaar of dit kan. De kans is wel groot dat er een nieuw litteken ontstaat, maar deze kan behandeld worden zodat het litteken mooier geneest. Ook met littekencorrectie kun je een litteken niet verwijderen.
Hoe meer beschadiging, hoe langer het genezingsproces, hoe groter de kans op een litteken. Bij Huid & Laser Kliniek Delft onderzoeken we jouw litteken en zorgen er met lasertherapie, microneeding of medische camouflage voor dat hij 'minder storend' wordt. Het laseren van littekens is een bewezen effectieve behandeling.
Een normaal litteken blijft gemiddeld 3 maanden rood. Soms is het slechts een paar weken, en soms iets langer dan 3 maanden. Dit geldt in principe voor alle littekens. Dus ook na een ooglidcorrectie, keizersnede of andere operatie.
Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden.
Een goede littekencrème zorgt niet alleen voor een optimaal herstel van de vochtbalans in de huid, maar ook dat dit effect langdurig aanhoudt. Een littekencrème die enkel hydraterende ingrediënten bevat, zal vocht uit de diepere huidlaag halen, maar niet voorkomen dat het water weer verdampt.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline.Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk om meteen nadat een wond is gesloten, hiermee te beginnen. Bestaande littekens kunnen namelijk tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer.
Waarom blijft een litteken rood? Een litteken die rood blijft, kan dus een afwijkend litteken zijn. Dit litteken blijft rood, omdat je lichaam een teveel aan littekenweefsel aanmaakt en bloed blijft sturen naar deze plek op de huid.
Een keloïd is een goedaardig gezwel.Het ontstaat door overmatige groei van littekenweefsel, waardoor er een verdikt litteken ontstaat. Het litteken groeit buiten de oorspronkelijke wondranden door. Het litteken kan veel klachten geven zoals jeuk, een trekkende huid en pijn.
Laserontharing geeft een langdurig resultaat, na gemiddeld 6 tot 8 behandelingen. Na enige tijd kunnen er nog enkele dunne haartjes terug groeien, maar over het algemeen ben je haarvrij. Enkel ingrijpende ziektes (zoals kanker) of hormonale schommelingen (zoals een zwangerschap) kunnen de haargroei weer aanwakkeren.
Over het algemeen is het mogelijk om een litteken te tatoeëren waar het zich ook bevindt. Aan de andere kant wordt het geval per geval gedaan en duurt het enige tijd voordat het kan worden gebruikt. Het hangt dus af van het litteken zelf, de locatie maar ook de dikte.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig Gemiddeld zijn 1 tot 6 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Dit kan verschillen per persoon, het soort litteken, plaats en door de grootte en diepte van een litteken.
Vermijd bij verse littekens zo veel mogelijk de zon
Dit komt omdat het bouwstenen mist die een gewone huid wel heeft. Een litteken heeft 1 tot 2 jaar na het ontstaan extra bescherming nodig. Pas dus op met zonlicht wanneer het litteken nog actief is en gebruik producten met een hoge beschermingsfactor.
De vorming van een litteken heeft ook te maken met erfelijke factoren en leefstijl. Zo kan het in je genen zitten dat je huid niet zo snel herstelt. Ook knapt je huid minder snel op wanneer je rookt, vitaminetekorten hebt of veel in de zon zit. Een gezonde leefstijl is dus heel belangrijk voor optimaal herstel!
Genezing van een litteken
weken beginnen de meeste littekens te krimpen en zachter te worden. Dit proces kan wel twee jaar duren! Sommige aangezichtslittekens worden in de loop van de tijd niet beter. Er zijn er zelfs die in plaats van kleiner, steeds groter worden.
Iedereen heeft wel een litteken op zijn of haar lichaam. Deze kunnen op verschillende manieren ontstaan en erg ontsierend zijn. Het kan verhard, verdikt, verkleefd of verkleurd zijn.
Keloïd littekens zijn goed te behandelen door middel van lasertherapie. Hierbij adviseren wij een combinatie van kenacort injecties bij de dermatoloog met daarna een gefractioneerde laser littekenbehandeling.
Ons eerste advies is heel simpel; regelmatig en grondig masseren, minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en verdikt. Het jeukt een beetje en kan wat pijn doen. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter en platter. Uiteindelijk, na ongeveer één jaar, zou het een wit en zacht litteken moeten worden, wat eruit ziet als een lang wit streepje.
Vochtinbrengende crème: littekens hebben vaak de neiging om droog en schilferig te zijn. Hierdoor worden ze makkelijker gekwetst. Het vet in een crème zal ervoor zorgen dat er minder vocht verdampt doorheen het litteken. Voorbeelden van hydraterende crème zijn: Nivea, Eucerine, dagcrèmes, nachtcrèmes, …
De plant zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Daarom wordt de gel gebruikt bij de behandeling van wonden, waaronder brandwonden. Het helpt littekens en klachten te verminderen en voorkomen.
Gebruik van talkpoeder of mentholpoeder op een open huid veroorzaakt woekerweefsel en kan zelfs littekens achterlaten. Verkeerd advies is ook om uiercreme of uierzalf te gebruiken. Zogenaamd om de huid soepel te houden. Deze zalven of cremes bevatten stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.