Kabinet-Rutte II, Nederlands kabinet van 5 november 2012 tot en met 26 oktober 2017. Kabinet-Rutte III, Nederlands kabinet van 26 oktober 2017 tot en met (demissionair) 10 januari 2022. Kabinet-Rutte IV, Nederlands kabinet van 10 januari 2022 tot en met 8 juli 2023, sindsdien demissionair.
De VVD, het CDA en de PVV waren het niet eens geworden over een pakket aan miljardenbezuinigingen. Wilders meldde dat zijn partij per direct niet langer de gedoogpartner was van het kabinet. Het gevolg was dat het kabinet-Rutte I op 23 april 2012 viel.
Op 15 januari 2021 bood het kabinet zijn ontslag aan, twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, als reactie op een rapport over de toeslagenaffaire.
Het kabinet-Rutte IV bestaat uit twintig ministers en negen staatssecretarissen. De VVD leverde acht ministers en drie staatssecretarissen, D66 zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en een staatssecretaris.
PvdA/GroenLinks - Frans Timmermans
Timmermans was sinds 2014 Europees commissaris maar keert terug naar Den Haag, met de nadrukkelijke ambitie Rutte op te volgen als premier. Aan ambitie heeft het Timmermans nooit ontbroken. Dat hij uitstekend campagne kan voeren, bewees hij bij de Europese verkiezingen in 2019.
Een meerderheidskabinet is een kabinet dat gevormd wordt door een politieke partij of politieke partijen die gezamenlijk een meerderheid van ten minste de helft plus een van het totaal aantal zetels in het parlement hebben. In de Nederlandse Tweede Kamer zijn daarvoor 76 zetels van de 150 zetels voor nodig.
Koning Willem-Alexander heeft op 4 september 2023, op voordracht van de minister-president, met ingang van 5 september 2023: ...
Met de term paars kabinet wordt een kabinet bedoeld dat is samengesteld uit liberale partijen en sociaaldemocratische partijen, zonder deelname van christendemocraten. Deze naam is te verklaren doordat paars de politieke mengkleur is van het (in Nederland en België) blauwe liberalisme en de rode sociaaldemocratie.
Gedoogsteun is, in de politiek, steun die een oppositiepartij geeft aan een minderheidskabinet.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 is de PVV met 37 (+20) zetels de grootste partij geworden. GroenLinks/PvdA is met 25 zetels (+8 t.o.v. GroenLinks en de PvdA samen in 2021) de tweede partij, op de voet gevolgd door de VVD met 24 (-10) zetels.
Partij voor de Vrijheid (PVV)
In Nederland draagt het partijbestuur van de VVD, de partij van ontslagnemend premier Mark Rutte, Dilan Yesilgöz-Zegerius voor als nieuwe lijsttrekker.
Yeşilgöz populairder dan Omtzigt en Timmermans. Als mensen nu moeten kiezen wie van Pieter Omtzigt, Dilan Yeşilgöz of Frans Timmermans ze het liefst als premier willen, dan kiest 41 procent voor VVD-leider Yeşilgöz. Dat blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel.
Als een kabinetscrisis daadwerkelijk tot de val van een kabinet leidt, bieden de leden van het kabinet hun ontslag aan aan het staatshoofd. Er moeten dan nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgeschreven. Het oude kabinet blijft de lopende zaken afhandelen totdat er een nieuw kabinet is geïnstalleerd.
Salaris minister-president en minister
Het salaris van de minister-president is € 189.210 per jaar (2024). Dat is inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Ook heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen.
Blijft over: secretaris-generaal van de NAVO. Voor een lobby is het nog wel wat vroeg, zeggen bronnen bij het militair bondgenootschap. De huidige topman, Jens Stoltenberg, gaat in oktober 2024 weg. De verwachting is dat zijn opvolger komende zomer bekend wordt, voorafgaand aan het 75-jarig jubileum van de NAVO.
Mark Rutte is nu dan echt de langstzittende premier van Nederland. Hij vervult het ambt vandaag 4311 dagen (elf jaar en ruim negen maanden) en dat is één dag langer dan CDA-premier Ruud Lubbers het heeft volgehouden. Rutte is sinds 2006 VVD-leider.