Product Portie Hoeveelheid Harde Kazen op 1 boterham 30 g.Verse kazen op 1 boterham 10 g.Smeerkazen op 1 boterham 15 g.Rookkaas op 1 boterham 20 g.
broodje of dubbele boterham is circa 40 gram totaal beleg ruim voldoende. Dit is bijvoorbeeld 1,5 - 2 plakken kaas óf 2 plakjes vleeswaar óf 1 plak kaas in combinatie met 1 plakje vleeswaar. En een broodje gezond is dus kiezen: in elk geval niet 1 heel ei.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) kaas, 48+, jong belegen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaas, 48+, jong belegen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een mespuntje (± 5g) smeervet per snede brood is voldoende. Boter heeft voor veel mensen een onovertroffen smaak. Boter is een belangrijke bron van vitamine A, D en E. Boter is gemaakt van melk en bevat 80 tot 90% vet.
Een plakje kaas weegt ongeveer 28 gram en voor een plakje Hollandse Gouda komt dit neer op 101 kcal.
1 eetlepel (10 gram) geraspte kaas bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen? Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.
“Dat betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Een portie kaas is ongeveer 30 gram en is ter grootte van de lengte en dikte van 2 duimen.
2 sneetjes brood wegen 100-140 gram en om ze te besmeren heb je ongeveer 20 gram of 1 eetlepel boter nodig. 20 gram boter bevat ongeveer 120 kcal, terwijl 100 gram brood 266 kcal bevat.
Verpakte plakken kaas wegen vaak minder dan 28 gram per stuk. Daarom is een boterham met één plak kaas niet voldoende om aan de eisen van het maaltijdpatroon te voldoen.
Omschrijving / Gesneden kaas Old Amsterdam Kaas 48+ | 225 gram in plakken.
Let wel: een bolletje is vaak iets groter (50 gram gemiddeld) dan een boterham (35 gram gemiddeld). Uiteindelijk levert een bolletje dus iets meer energie en voedingsstoffen dan een boterham.
Er zitten 113 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) kaas, 48+, belegen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaas, 48+, belegen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Product Portie Hoeveelheid Harde Kazen op 1 boterham 30 g. Verse kazen op 1 boterham 10 g. Smeerkazen op 1 boterham 15 g. Rookkaas op 1 boterham 20 g.
Aanbevolen hoeveelheden:
Het Voedingscentrum gaat uit van een dagelijks gebruik van 15 gram bereidingsvet en dat elke boterham besmeerd wordt met 6 gram margarine of halvarine.
Maar gemiddeld weegt een plak kaas gesneden met een standaard kaasschaaf tussen de 15 en 20 gram. Dit is gebaseerd op een dikte van ongeveer 2 tot 3 millimeter, wat vaak de standaarddikte is bij het schaven van kaas.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Als je een hele dag alleen maar tosti's (witbrood) zou eten, zou je de meeste voedingsstoffen binnenkrijgen, en zou je alleen een laag vitamine C-gehalte hebben en een beetje een laag vitamine B6-, magnesium- en ijzergehalte . Maak de sandwich met volkorenbrood en dan heb je alleen een laag vitamine C- en vitamine B6-gehalte.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.