Op 22 juni 2004 werd hij veroordeeld tot levenslange opsluiting en 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering. Dutroux vond het proces echter oneerlijk omdat van tevoren al vaststond dat hij veroordeeld zou worden en verklaarde in cassatie te willen gaan. Michelle Martin kreeg 30 jaar cel, Michel Lelièvre 25 jaar.
BEKIJK - De zomer van 1996 veranderde ons land voorgoed toen Marc Dutroux gevat werd, hoe zat de zaak nu weer in elkaar? Dag op dag 25 jaar geleden daverde ons land op z'n grondvesten: Marc Dutroux werd gearresteerd.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Processen die tot de doodstraf leiden, kosten er gemiddeld 1,1 miljoen dollar meer dan andere zaken. Ook in andere staten is het verschil enorm. In Washington kostte een proces dat uitmondt in de doodstraf in 2007 gemiddeld 467.000 dollar meer dan andere zaken. In Texas bedraagt de meerprijs zelfs 2,3 miljoen dollar.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Het is vandaag dag op dag 25 jaar geleden dat An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) spoorloos verdwenen. De Limburgse meisjes waren op vakantie aan zee toen ze in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 door Marc Dutroux ontvoerd werden.
De Waalse Sabine Dardenne en Laetitia Delhez waren de laatste slachtoffers van de bende van Dutroux en de enige overlevenden. Op 15 augustus 1996 werden de toen twaalf en veertien jaar oude meisjes uit de kelder van Dutroux' huis bevrijd door de Belgische politie, twee dagen na diens arrestatie.
Op het ogenblik van zijn arrestatie had Marc Dutroux drie huizen: in Sars-la-Buissière, in Marcinelle en in Jumet. 17 augustus 1996. Op die dag - vier dagen na zijn arrestatie - toonde Marc Dutroux zelf waar hij de lichamen van Julie Lejeune (8) en Mélissa Russo (8) begraven had.
17 augustus 1996 - De lichamen van Julie en Mélissa worden opgegraven in de tuin van een huis dat Dutroux bezit in Sars-la-Buissière. De meisjes zijn aan hongerdood gestorven. In dezelfde tuin wordt ook het lijk ontdekt van Bernard Weinstein, een Franse kompaan van Dutroux.
Met meer dan tien jaar vertraging gaat op 7 juni Belgiës meest verguisde huis eindelijk tegen de vlakte. De plek waar de woning van Marc Dutroux nu nog staat, in de Avenue de Philippeville 128 in Marcinelle, verandert tegen eind volgend jaar in een parkje.
Speurders vonden de lichamen van An en Eefje op 3 september 1996 terug op aanwijzen van Dutroux. Ze lagen begraven in de tuin van Weinstein. in Jumet.
De zaak-Dutroux speelde zich grotendeels af in de jaren 90. Marc Dutroux ontvoerde toen zes jonge meisjes en sloot hen op in een speciaal gebouwde kelder onder zijn huis. Hij verkrachtte en vermoordde vier van hen: Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks.
Dutroux werd in juni 2004 veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. In de praktijk komt levenslange opsluiting in België neer op dertig jaar.
De ex-vrouw van Marc Dutroux zal het clarissenklooster in Malonne dus verlaten. Ze zal bij een privépersoon ergens in België wonen. "Mevrouw Martin heeft toestemming gekregen om van verblijfplaats te veranderen.
Op 24 juni 1995 verdwenen Julie Lejeune en Mélissa Russo in Grâce-Hollogne, in de streek van Luik. De meisjes waren 8 jaar oud. Hun lichamen werden veertien maanden later teruggevonden in Sars-la-Buissière, begraven in de tuin van een huis van Marc Dutroux.
Langlois vertelde dat Dutroux en medeverdachte Michel Lelièvre de meisjes An en Eefje meenamen in de auto toen de meisjes op 22 augustus 1995 aan het liften waren in Oostende. Ze werden verdoofd met slaappillen, naar Dutroux' huis in Marcinelle gebracht, vastgebonden en meermaals verkracht.
Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij.
Het rapport wordt vervolgens voorgelegd aan vijf rechters. Die moeten unaniem in hun oordeel zijn. Als Dutroux vrijkomt, dan zal hij op z'n vroegst pas in 2021 de eerste stappen buiten de gevangenis zetten.
In de Verenigde Staten verschilt de opvatting van levenslang sterk per staat. Meestal wordt er geen 'levenslang' gegeven, maar een straf die veel langer is dan een normaal mensenleven (bijvoorbeeld 200 jaar voor meerdere moorden).
Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19), Sabine (12) en Laetitia (14). Zes meisjes die ten prooi vallen aan de praktijken van de Belg Marc Dutroux. Ze worden opgesloten in een kleine kooi, waar ze regelmatig worden verkracht en geestelijk mishandeld.
De meeste landen in Europa hebben de doodstraf als zwaarst mogelijke straf in de loop der tijd afgeschaft. Anno 2019 wordt zij alleen nog in Wit-Rusland daadwerkelijk voltrokken.
32 en p. 39). Na langdurige (verplichte) detentie is (voorwaardelijke) invrijheidstelling (VI) mogelijk in Estland (na 30 jaar), Litouwen en Italië (26 jaar), Polen, Slowakije en Moldavië (25 jaar), Tsjechië, Roemenië en Turkije (20 jaar).
De doodstraf werd in zijn geheel (ook in vredestijd) afgeschaft in Nederland in 1983; de laatste terechtstelling in vredestijd was voltrokken in 1860. In België was die laatste burgerexecutie in 1863; daarna werden tot 1950 259 mensen voor oorlogsmisdrijven geëxecuteerd, vooral door de kogel.
De levenslange gevangenisstraf is in België sinds de afschaffing van de doodstraf in 1996 de hoogste straf die door een rechtbank kan worden opgelegd.
Sinds de doodstraf werd afgeschaft in 1996 is levenslang de zwaarste straf die in België kan opgelegd worden. Vandaag zitten ongeveer 200 levenslang veroordeelden opgesloten in Belgische gevangenissen.