Tulpen hebben verschillende bloeitijden, van vroeg (maart) tot laat (mei). Door de soorten te mengen, spreid je de bloeitijd uit. Als ze eind mei zijn uitgebloeid, nemen vaste planten en eenjarigen de bloei over. Botanische of 'wilde' tulpensoorten kun je laten zitten in de grond.
Toch bevelen wij het niet aan om de bollen in te grond te laten. Wanneer je tulpen in de grond laat zitten er namelijk kans is dat er schimmels en ziektes ontwikkelen. Dit is slecht voor de bol maar ook voor de vruchtbaarheid van de grond.
Botanische tulpen zijn geweldige bloemen in rotstuinen, bloempotten of vooraan in een border. Ze komen elk jaar terug en zaaien zichzelf uit als je de verwelkte bloemen niet verwijdert.
We krijgen vaak de vraag of tulpen meerjarig zijn. Het antwoord is nee.
Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven. Dat is ongeveer eind mei. Vanaf dat moment ga je de bollen van je uitgebloeide tulpen uitgraven ('rooien' zoals de kwekers zeggen).
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Ze komen elk jaar terug. De meeste tulpenbollen moet je jaarlijks rooien en in het najaar opnieuw planten. Trek ze uit als ze zijn uitgebloeid.
Tulpen vermeerderen
Na de bloeiperiode kan je de bollen opgraven en de dochterbollen voorzichtig verwijderen. Deze kan je gedurende de zomer in een droge en schaduwrijke ruimte opslaan. In de herfst kunnen ze op hun nieuwe locatie worden aangeplant.
Er zijn een aantal mogelijkheden wat je kan doen als de tulpen in jouw tuin zijn uitgebloeid. Het ligt eraan of je deze bollen volgend jaar weer wilt planten en dus wil overhouden (geen garantie tot bloei, tulpenbollen zijn in principe eenjarig) óf dat je volgend jaar weer nieuwe soorten en kleuren kiest.
In principe kunnen de meeste tulpensoorten na de bloei gemakkelijk overwinteren in het bloemperk. Als je tuin een doorlatende grond heeft, kan je de tulpenbollen gewoon in de grond laten staan.
VERWILDERING/VERMEERDERING BOTANISCHE TULP
Botanische tulpen verwilderen prima zo lang ze op een zonnige warme plek geplant zijn.
Sommige bollen kun je in de grond laten zitten en sommige niet. Dat heeft te maken met het verschil in eenjarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Eenjarige bloembollen moet je ieder jaar opnieuw planten. Meerjarige bollen, zoals boshyacinten, hoef je niet op te graven.
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.
De bloembollen kun je het beste planten tussen oktober en december. Maak de grond een beetje los en zorg ervoor dat alle onkruiden weg zijn. Vervolgens moet je goed opletten en kijken wat de onderkant van de tulpenbol is. De bollen plant je ongeveer op een diepte van 5 centimeter in de grond.
De tulp is een enorm veerkrachtige bloem, die zelfs na een aantal dagen zonder water en in verre van ideale omstandigheden, toch nog in bloei komt. Het is belangrijk dat voordat de tulpen in de vaas worden gezet, er ongeveer 1 centimeter van de steel schuin af wordt gesneden.
Tulpen zijn een echte seizoensbloem. Het zijn voorjaarsbloeiers en bloeien dus, zoals de naam al zegt, in het voorjaar. Tulpen die geplant zijn in het najaar komen zo ongeveer in de maanden april en mei in bloei. Dit is ook het moment dat de bloembollenstreek in volle bloei staat.
Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant.Daardoor zal je plant langer doorbloeien. Dit wordt ook wel het schonen van de planten genoemd.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
De ervaring leert echter dat uitgelopen en bloeiende bolgewassen redelijk wat vorst kunnen verdragen. Een korte periode van matige vorst in de nacht met zelfs maximumtemperaturen die onder nul liggen kunnen ze overleven.
Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten.Dit zijn bloembollen in de maak.Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.
Op welke plaats kan ik tulpenbollen planten? Tulpen staan graag in de volle zon of lichte schaduw. Plant de bollen daarom in een stuk grond waar de zon vaak op staat.
De meeste tulpen en hyacinten behoren tot de gecultiveerde soorten. Zolang het blad en de stengel nog groen zijn, moet je die niet afknippen, maar laat je het loof helemaal afsterven. Dat vinden velen lelijk, maar het is echt beter. Je kunt de bloem wel afknippen, maar de rest laat je zitten.
De specialisatie van de bloembollenteelt op lelies en tulpen is al jaren aan de gang. Het areaal lelies groeide van 1,1 duizend ha in 1980 tot 5,3 duizend ha in 2020, de oppervlakte tulpen nam toe van 6,3 duizend ha (1980) tot 15 duizend ha (2020).
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Prik een gaatje
Door met een speld ongeveer 1 cm onder de bloemknop voorzichtig een gaatje dwars door de stengel te prikken voorkomt u hangen ook. Het zorgt er namelijk voor dat de tulp stopt met groeien. Heeft u dat niet in 1e instantie gedaan en zijn de tulpen al gaan hangen, dan kunt u het alsnog doen.