In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Een portie kibbeling, gebakken komt overeen met 150 gram.
Een kleine portie kibbeling (145 gram), zonder saus bevat: 306 kcal. 32,5 gram eiwitten.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Een portie kibbeling, gebakken komt overeen met 150 gram.
Kibbeling opwarmen in de oven
Doe de kibbeling in een ovenschaal eventueel op wat bakpapier. Als de oven volledig is voorverwarmd zet je de kibbeling in de oven voor zo'n 6 minuten. Draai de kibbeling daarna en laat het nog even 2 minuten nawarmen.
Portie kibbeling: 306 kcal
Kibbeling wordt gebakken in de frituurpan en in beslag gedompeld. Een portie met knoflooksaus is 350 kilocalorieën schoon aan de haak.
Heb je 250 punten gespaard? Dan kun je die inwisselen voor een familiebak kibbeling.
Portie normaal: €4,50. Portie groot: €6,- Gezinszak (500 gram): €8,50.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.
In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie. 16,2 gram vet. 3,2 gram verzadigd vet.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Kippeling. Kippeling kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Je kunt lekkerbekjes en kibbelingen op elke markt wel vinden en ze zijn zelfs uit de diepvries te koop om in de oven te bakken. Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting.
Het woord kibbeling duidde oorspronkelijk het gezouten afval van de kabeljauwvangst aan. Toch is er veel verschil in kibbeling en is er niet één ingredient voor het krokante stukje vis.
Hoe komt de kibbeling aan zijn naam? De naam kibbeling is ontstaan vanuit de naam 'kabeljauwwang', want hier werd vroeger de kibbeling van gemaakt. Kabeljauw was vroeger (in de 19e eeuw) namelijk het een belangrijk bestandsdeel van het voedsel in Nederland. En deze wangetjes werden dan in een beslag met kruiden bereid.
Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Gewone kibbeling is natuurlijk niet koolhydraatarm door het lekkere krokante korstje, maar wist je dat je super eenvoudig koolhydraatarm paneermeel kunt maken? Daarmee kun je kabeljauw paneren, maar natuurlijk ook kip of maak een lekkere schnitzel!