Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
Informatie over serveren
Een portie ongekookte bonen verdubbelt doorgaans na het koken (bijv. 2 kopjes ongekookte bonen staan gelijk aan 4-5 kopjes gekookte bonen). De gemiddelde portiegrootte wordt geschat op 1/4 kopje ongekookte bonen (56,70 gram) per persoon (ongeveer 1/2 kopje of 113,40 gram gekookte bonen).
Peulvruchten portioneren
Reken op minstens 60 g droge of 200 g gekookte peulvruchten per persoon. 100 g droge peulvruchten worden 250 tot 300 g gekookte peulvruchten.
Tip. Neem voor een portie sperziebonen van 250 gram op je bord, 250-300 verse bonen.
Een portie bruine bonen, gekookt komt overeen met 150 gram.
Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
Hoewel er geen vaste regel is om precies te voorspellen hoe hongerig uw gasten zullen zijn, zou u met deze formule de markt of supermarkt moeten kunnen bezoeken met het vertrouwen dat u het goed hebt gedaan: Ga ervan uit dat één portie sperziebonen ongeveer één kopje is, of 140 gram, met ongeveer 12 tot 13 sperziebonen per kopje .
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Ze zitten vol langzame koolhydraten en ze zijn een goede bron van vezels. Met een peulvruchtenmaaltijd verhoog je je vezelinname enorm. Een portie van 135 gram peulvruchten levert je net zoveel vezels als 3 porties muesli! En wat te denken van de vele vitamines en mineralen die de verschillende peulvruchten bevatten.
Gemiddeld weegt een koffieboon 0,11 gram, dus voor 7 tot 9 gram koffie per kopje heb je ongeveer 60 tot 80 koffiebonen nodig. Deze tip is handig als je de perfecte kop koffie wilt zetten zonder precieze afmetingen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Verwerk zwarte, bruine of kievitsbonen in je maaltijd voor een gezond gerecht. Je weet nu dat zwarte bonen, bruine bonen en kievitsbonen erg gezond zijn door de aanwezigheid van meerdere vezels, vitamines en eiwitten. Deze gezondheidsbommetjes vormen een ware aanwinst voor ieder gerecht.
Peulvruchten en bonen
Een portie is 3 afgestreken eetlepels gebakken bonen, haricots beans, kidney beans, cannellini beans, butter beans of kikkererwten. Vergeet niet dat, hoeveel u hiervan ook eet, bonen en peulvruchten slechts als maximaal 1 portie van uw 5 A Day kunnen tellen.
Een standaard portie is ongeveer 75 g (100-350 kJ) of: ½ kopje gekookte groene of oranje groenten (bijvoorbeeld broccoli, spinazie, wortels of pompoen) ½ kopje gekookte gedroogde of ingeblikte bonen , erwten of linzen (bij voorkeur zonder toegevoegd zout)
"Als je de bonen goed afspoelt, krijg je een product met een consistente smaak . Maar als je ze niet afspoelt, blijven er telkens wanneer je ze kookt verschillende hoeveelheden zout in het gerecht achter. Dat maakt het lastig om consistent te koken", zegt hij.
De peulvruchten zitten vol antioxidanten, waaronder vitamine C, flavonolen, quercetine en kaemferol. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam, wat helpt celschade te verminderen en kan helpen uw risico op bepaalde gezondheidsproblemen te verlagen.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Andere eetbare peulvruchten zijn volgens de plantkunde bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlotti, limabonen, kidneybonen, sojabonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen, sperziebonen en sugarsnaps. Het Voedingscentrum raadt ,in de Nieuwe Schijf van Vijf, aan deze iedere week te eten.
Een pint is voldoende voor 3-4 personen, en een quart is voldoende voor 6-8 personen .
Volwassenen hebben tussen de 250 en 300 gram groenten per dag nodig. Aangezien je overdag hoogst waarschijnlijk nog wat aan groente binnen krijgt is deze zak van 500 gram sperziebonen perfect voor twee maaltijden.
Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen. Bonen worden bij het inblikken meestal gekookt in een zoutwateroplossing om ze langer houdbaar te maken en de smaak en textuur te verbeteren. Als je de bonen afspoelt met water, spoel je een deel van het zout weg.
Toch eten veel Nederlanders er nog te weinig van. De gemiddelde Nederlander eet slechts 7 gram peulvruchten per dag. Het voedingscentrum raad minimaal 100 gram peulvruchten per week aan. De richtlijn voor een optimale gezondheid is eerder 100 tot 150 gram peulvruchten per dag (voor niet vegans).