Gourmet/grillenLet op tijdens het gourmetten en grillen dat er een gevaar bestaat voor je konijnen, knaagdieren, honden, katten en andere huisdieren op verbranding. Daarnaast is het verstandig om de kabel van de elektra zo te bevestigen dat je konijnen of knaagdieren hier niet aan kunnen knagen.
Voor knaagdieren en konijnen kun je eens kijken naar deze lekkere snacks. Is jouw maatje altijd wel een deugniet? Dan kan je ervoor kiezen om hem bij voorbaat al in een andere kamer te zetten tijdens het gourmetten. Dit kan zielig of ongezellig aanvoelen, maar voel je je er niet schuldig over.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
In hun natuurlijke leefomgeving graven konijnen holen en graven ze zelfs voor voedsel. Graven is een instinct en kan niet volledig worden weggenomen.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.
Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten. Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
In een heuvel met buizen zullen konijnen toch ook zelf gaan graven. Om graafprojecten te voorkomen kun je over de hele heuvel gaas leggen. Een mooie oplossing is een met graszoden bedekte heuvel waar overheen gaas gespannen wordt, vastgezet met tentharingen of grote krammen.
Veel konijnen vinden het een verademing om lekker over de koelschijf heen te hangen of er tegenaan te gaan liggen wanneer ze het warm hebben. Koelelementen uit een koelbox of bevroren flessen water kunnen ook goed gebruikt worden om je konijnen te koelen.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Heeft je konijn een ren waar hij vrij in kan gaan, dan zal hij vaak onder zijn hok gaan liggen. Eventueel kun je stoeptegels neerleggen en die met de tuinslang natmaken, zo creëer je een koele plek.Maak de stoeptegel regelmatig opnieuw nat dan houdt je konijn het lekker koel.
Van nature zijn konijnen gewend om in een donker hol onder de grond te zitten. De hitte tijdens warme zomerdagen verdragen konijnen dus slecht. Buitentemperaturen boven de 24 graden Celsius zijn eigenlijk al te warm voor een konijn. Let er dus op dat uw konijn voldoende koelingsmogelijkheden heeft.
De symptomen die een konijn laat zien bij oververhitting zijn: Uitgestrekt liggen met de ogen half gesloten. Sloomheid. Ademen met het bekje open.
Een konijn heeft geen zweetklieren en kan warmte alleen kwijt via de oren, voorpoten en door sneller te ademen. Bij hoge temperaturen worden ze ook langzamer, eten en drinken ze veel minder.
Het water is echter heel moeilijk schoon te houden. De dieren gooien er veelal bodembedekking in en kunnen er zelfs in plassen. Het water hygiënisch schoon houden is in deze een echte uitdaging. Het waterbakje zal meerdere malen per dag ververst moeten worden.
Als je dacht dat konijnen alleen rond kunnen springen heb je het fout, konijnen kunnen namelijk ook heel goed zwemmen!
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag.
Maak je konijn NOOIT nat voor verkoeling
Een nat konijn is een gevaar voor zichzelf op warme zomerdagen. Wanneer je jouw konijn nat maakt ontstaat er een broei effect waardoor één het konijn het nog warmer zal krijgen maar twéé het natte konijn een magneet is voor vervelende insecten.
Binnen konijnen
Zet een ventilator aan, maar zorg er wel voor dat je konijn niet op de tocht zit of de ventilator rechtstreeks naar hem blaast.
Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten. Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.