Last. Hele grote hoeveelheden graan werden vaak gemeten met de maat last. Dit was overal gelijk, en wel 3000 liter.
Volgens het in 1820 ingevoerde Nederlands metriek stelsel was een roede gelijk aan 10 meter. In 1937 werd de roede definitief afgeschaft.
De meest gebruikte oppervlaktemaat is de lopenzaad, lopense of lopen. Ook de term hont wordt gebruikt en is vergelijkbaar met een lopenzaad. Enkel andere oppervlaktematen die regelmatig in oude teksten voorkomen: hoeve, morgen, bunder, roede, voet en gemet.
Wanneer de Rijnlandse roede vandaag nog gebruikt wordt, wordt een hectare gelijkgesteld aan 700 vierkante roedes.
Een el is een oude lengtemaat en bedroeg (althans in Nederland) circa 69,4 cm. De maat werd lokaal, in ieder belangrijk handelscentrum, vastgesteld waardoor er verschillen optraden: Amsterdamse el 68,8 cm. Brabantse el 69,2 cm of 16 tailles.
Volgens het Nederlandse metrieke stelsel van 1820 waren de gewichten: de Nederlandse pond (1 kilogram), ons (100 gram), lood (10 gram), wichtje (1 gram) en korrel (0,1 gram).
uitspraak (info / uitleg)) is een oude oppervlaktemaat. Eén gemet mat doorgaans 300 roeden (of 3 lijnen), ongeveer 4400 à 4500 vierkante meter. De maat is waarschijnlijk gelijk aan de oppervlakte van het zaailand dat een koppel paarden kan omploegen tussen zonsopgang en zonsondergang.
Een morgen, ook wel morgenlands genoemd, is een oude Europese oppervlaktemaat. Een morgen is vaak iets minder dan een hectare (10000 m²) groot. De precieze grootte is echter streekgebonden. Indien de roede 14 à 15 vierkante meter groot was, gingen er 600 roedes in een morgen.
Een hectare is een eenheid van oppervlakte van 100 m × 100 m = 10.000 m² en wordt als ha afgekort.
Een bunder (Latijn: bonnarium; Frans: bonnier) of bonder is een oude eenheid van grondoppervlakte, die vaak iets groter was dan een hectare (ha). De omvang van een bunder verschilt van streek tot streek, afhankelijk van de grootte van de plaatselijke lineaire meetstandaard de voet of de roede.
Onder het in 1816 ingevoerde Nederlands metriek stelsel was een schepel gelijk aan 10 liter, maar voor die tijd was de waarde van het schepel per gewest verschillend. Zo kon een schepel 1/4 mud zijn en dat kwam dan overeen met 43,6 liter. Een schepel was ook een oppervlaktemaat.
Een el is een oude lengtemaat. De el is afgeleid van de lengte van de schouder tot aan het puntje van de middelvinger. De el was in Nederland ongeveer 69,4 cm. Iedere stad of ieder dorp had zijn eigen lengte van de el vastgesteld zodat er ook in Nederland verschillen optraden.
De term duim wordt ook gebruikt als Nederlandse term voor de Engelse duim of inch die een lengte heeft van 2,54 cm.
Vaak werd voor de el een algemeen gemiddelde genomen van 68 cm. In verband met de heffing van accijns werd de Haagse el (69,4 cm) in 1725 de nationale standaard.
Een roede is twintig Bossche voeten in het vierkant en een voet tien duimen in het vierkant. Tegenwoordig worden binnen het metrieke stelsel nog steeds de begrippen hectare, afgekort ha (10.000 m²), are (100 m²) en centiare (1 m²) gebruikt.
Een normaal (de gebruikelijke maat op (inter)nationaal niveau) voetbalveld heeft als afmeting: 100-120 meter bij 64-75 meter. Als de lengte 100 meter is dan moet de breedte 50 meter zijn. De oppervlakte is dan 5000 m2 en dat is precies een halve hectare.
Voor degenen die in de lagere school niet zo goed opgelet hebben: een hectare is 10 000 m². Een hectare is bijgevolg ongeveer anderhalf voetbalveld. Elke dag verdwijnen er in Vlaanderen dus ongeveer zes hectare of negen voetbalvelden aan open ruimte.
De pondemaat (Fries: pûnsmiet; uitspr.: [pǝs'miǝt] of [pǝs'mjɪt] of ook wel [pmjɪt]) is een oude Friese vlaktemaat. In 1813 werd de pondemaat uniform vastgesteld op 3674,363 358 816 m². (bijna 36,74 are). Traditioneel werd in deze maat de oppervlakte van stukken land uitgedrukt.
Een dagwand is een oude oppervlaktemaat. Het verwijst naar de oppervlakte grond die een boer met behulp van een os en een ploeg normalerwijze in 1 dag kon ploegen, dit is ongeveer één derde van een hectare of ongeveer 3300 m².
Aam. Aam was een inhoudsmaat, en vooral een wijnmaat. Een AAM was gelijk aan vier ANKERS. Een aam was ongeveer 155 liter.
Lood (ook wel Loot) is een historische maat voor massa. Een lood was 1/32 van een traditioneel pond. Het lood werd afgeschaft bij de invoering van het decimale stelsel. Het begrip komt nu alleen nog voor in het oud Nederlandse spreekwoord: Vrienden in de nood, honderd in een lood.