Iraniërs (of Perzen) in Nederland (Perzisch: ایرانیان هلند) vormen een van de grotere nieuwe herkomstgroeperingen met een aantal van 49.723 mensen per 1 januari 2021. De meeste zijn geïmmigreerd na de Islamitische Revolutie van 1979.
De kustlijn heeft een lengte van 2.240 kilometer. Iran grenst aan de volgende landen: Afghanistan, Armenië, Azerbeidzjan, Irak, Pakistan, Turkije en Turkmenistan. De oppervlakte van Iran is 1.648.000 vierkante kilometer. Iran is daarmee ongeveer 47 keer zo groot als Nederland.
In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
(86.023.000 inwoners in Iran in 2022)
Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran? Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag.
Iran staat bekend om de rijke historie. Het land stond vroeger bekend als het Perzië. Je vind in het hele land oude tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. Iran bestaat voor een groot deel uit woestijn en berggebieden.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Iran werd tot en met 1935 in het Nederlands Perzië genoemd, maar de naam van het land in het Perzisch is reeds sinds de tijd van de Sassaniden Iran. De naam Perzië verwijst naar het Griekse woord Persis, afgeleid van Pars, het deel van het land waar 2500 jaar geleden de oude koningen van Iran vandaan kwamen.
Groeiend christendom in islamitisch land
Iran, in dit land in West-Azië leven ruim tachtig miljoen mensen. Het exacte percentage christenen in Iran is onbekend, maar wordt geschat rond de één procent.
Iran is een relatief veilig land uit oogpunt van algemene criminaliteit, maar alertheid is geboden. Wees op uw hoede voor diefstal, vooral in de grotere steden. In Iran komt vooral tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt, probeert dan uw tas af te pakken.
Iran Silk Road raadt reizigers dan ook aan om voldoende contant geld in onbeschadigde 20, 50 of 100 euro biljetten mee te nemen. Door 100 euro om te wisselen ben je al een Rial multimiljonair met een stapel bankbiljetten op zak. Per dag zul je daarvan ca 900.000 rials per persoon uitgeven aan eten en drinken.
De Perzen vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran. Er is ook een grote Iraanse diaspora in andere delen van Azië, Noord-Amerika en Europa.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde!
Het kleinste land ter wereld is eigenlijk een stad: Vaticaanstad. Het land ligt eigenlijk midden in Rome in Italië, maar is toch helemaal zelfstandig. Ze hebben bijvoorbeeld ook eigen euromunten. Pas sinds 1929 is Vaticaanstad een land.
Het Perzische Rijk was een uitgestrekt rijk in het Nabije Oosten waarover een aantal Iraanse/Perzische dynastieën hebben geregeerd. De kern ervan bestond uit het huidige Iran, vroeger bekend als Perzië. De belangrijkste residenties van de heersers waren Babylon, Susa, Persepolis en Ctesiphon.
De geschiedenis van het huidige Iran gaat meer dan drieduizend jaar terug. Het land wordt beschouwd als de bakermat van de moderne beschaving. Eeuwenlang werd het door dynastieën bestuurd. Inheems maar ook van Macedonische, Arabische, Mongoolse en Turkse oorsprong.
Denk aan de export van bloembollen, groenten en fruit, aardappelen en sierteelt.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
Reisadvies voor Iran: Bepaalde gebieden van Iran worden afgeraden te bezoeken. Raadpleeg voor vertrek de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Download de app 'BZ reisadvies of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl.
Sjiieten (afgeleid van Shia, wat betekent "volgeling") geloven in de Koran als het woord van God en in de Soenna (bestaande uit geverifieerde bijdragen welke men Hadith noemt) als de overgeleverde levensnormen van Mohammed. Dit zijn de bronnen waarop de sjiieten hun wetten en regels baseren.
Iran heeft acht steden met meer dan een miljoen inwoners. Verreweg de grootste stad is de hoofdstad, Teheran (7,8 miljoen inwoners). Ongeveer 11% van alle Iraniërs woont in of nabij deze stad. Mashhad is met 2,8 miljoen inwoners de tweede stad van het land.
Mashhad is met 2,8 miljoen inwoners de tweede stad van het land. Mashad is een van heiligste steden van het sjiisme. Isfahan is de derde stad van Iran. De andere miljoenensteden zijn Karaj, Tabriz, Shiraz, Ahvaz en Qom.
De hoogste leider van Iran (of religieus leider) (Perzisch: Rahbar) is sinds 4 juni 1989 ayatollah Ali Khamenei. Deze regeert volgens het principe van valajat-e fakih ofwel het 'regentschap van de rechtsgeleerde' (ook wel vertaald als 'voogdij van de jurist').