Vorig jaar werden elke dag gemiddeld 93 woninginbraken gemeld in ons land. Dat zijn er nog altijd veel, maar het is wel het laagste cijfer ooit. Lager zelfs dan in 2020, toen we nog meer thuiswerkten en zelfs in een lockdown zaten. Dat blijkt uit de jaarlijkse criminaliteitsstatistieken van de politie.
Uit de officiële statistieken van de politie blijkt dat er 53.315 inbraken waren in België in 2017. In bijna de helft van de gevallen wordt ingebroken langs de achterkant van de woning, in nog eens 1 op 5 gevallen langs de zijkant; bij voorkeur uit het zicht dus.
Het aantal woninginbraken is afgelopen jaar gedaald met 8 procent, naar 39.452. Ondanks deze daling wordt er op veel plekken nog (te) vaak ingebroken en gestolen. Om dit in kaart te brengen analyseerde independer de meest recente politiecijfers over heel 2019.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
136 keer per dag een inbraak
“Want ondanks de dalende inbraakcijfers (van 91.000 keer in 2012 naar 49.500 in 2017) wordt er nog steeds 136 keer per dag ingebroken”, meldt de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
In Harlingen en Dinkelland werd het minst vaak ingebroken (0,5 keer per 1 000 huishoudens). Van de vier grote steden werd het vaakst ingebroken in Utrecht (3,8 keer per 1 000 huishoudens) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer).
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
Een inbraak als u zelf thuis bent
Bel direct met 112 om de politie te waarschuwen. Breng uzelf en familieleden in veiligheid, bij voorkeur in een kamer die op slot kan. Maak lawaai, inbrekers schrikken hiervan en zullen willen vluchten. Doe de lichten aan in huis, als u dit op afstand kunt doen.
Van de 3 Belgische gewesten lag de criminaliteitsgraad in 2021 het hoogst in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, met 12,5 misdrijven per 100 inwoners.
Vorig jaar werden elke dag gemiddeld 93 woninginbraken gemeld in ons land. Dat zijn er nog altijd veel, maar het is wel het laagste cijfer ooit.
In België worden per jaar ongeveer 185 moorden gepleegd op een bevolking van 11 miljoen zielen. In Nederland zijn dit er 250 op 16 miljoen; in Australië 350 moorden op 18 miljoen mensen en in het Verenigd Koninkrijk 600 op een bevolking van 60 miljoen.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic.
Ook elders tandenstokers
"De tandenstokers kunnen gebruikt worden als verkenning voor een inbraak. Stokjes die blijven zitten, wijzen op een deur die niet vaak gebruikt wordt en dus op bewoners die niet thuis zijn. Zo weten inbrekers dat ze ongestoord hun slag kunnen slaan", zegt Tuytschaever.
Plaats anti-inbraakstrips op je voordeur, achterdeur en ramen. Voorzie je voordeur van een kierstandhouder of een deurspion. Plaats een barrièrestang in je klapramen als je deze open wilt kunnen laten staan. Plaats antiklimstrips op schuttingen, muren, regenpijpen en daken.
Bewaar geld en kostbaarheden nóóit in ladekasten, boekenkasten of secretaires. Dit zijn namelijk de állereerste plekken waar ongenode gasten kijken, wanneer ze in je huis op zoek gaan naar geld, juwelen en andere kostbaarheden. Bovendien zijn laden en kasten heel snel en makkelijk te doorzoeken.
De veiligste manier om contant geld te bewaren in huis, is in een kwalitatieve kluis. Dit betreft een kluis die niet kan worden meegenomen bij inbraak en die niet kapot gaat bij brand. Je hebt dus robuuste brandwerende kluizen nodig. Mocht er brand uitbreken, dan ben je in ieder geval je geld niet kwijt.