Wat doet groep 6 aan huiswerk? Groep 6 heeft minimaal 1x per week of een (zaakvak-)toets of schriftelijk huiswerk. Dat is maakhuiswerk van bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde. Ook hebben de zesde groepers voor taal het bekende Nieuwsbegrip XL en Bloon (kan ook in dag- of weektaak).
Op een kwart van de basisscholen krijgen kinderen al in groep 3 of 4 huiswerk mee. Deskundigen noemen het onzin: "Huiswerk gaat boven de capaciteit van jonge kinderen." Dat basisscholen al vroeg beginnen met huiswerk geven, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Een op de vijf leerlingen vindt dat ze veel tijd besteden aan huiswerk maken. Het grootste deel van de leerlingen vindt dat ze niet veel, maar ook niet weinig tijd aan het huiswerk kwijt zijn. Zes van de tien leerlingen beginnen binnen een uur na thuiskomst van school met het maken van hun huiswerk.
Hoe lang moet mijn kind leren? Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.
Heeft groep 8 het dezelfde hoeveelheid huiswerk als groep 7? Helaas. Groep 8 heeft namelijk 2 of 3 x per week maakwerk ( ma-wo-vr) + eventueel een of en meer toetsen in dezelfde week. Voor taal blijft Nieuwsbegrip XL en Bloon (kan ook in dag- of weektaak) als huiswerk gewoon doorgaan.
In groep 7 leert een kind nieuwe leesstrategieën en spellingregels. Daarnaast leert het rekenen met procenten en het metrieke stelsel van lengte, inhoud en gewicht. Vanaf groep 7 is Engels een verplicht vak.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Voordeel 2: Zonder huiswerk zijn je leerlingen gemotiveerder
In plaats van thuis aan de slag te gaan, laat ze leerlingen in de les actief werken aan de stof. Ze geeft leerlingen de kans tijdens de les te oefenen met lesstof waar ze zelf mee aan de slag willen, waarbij ze ze gericht kan helpen.
reken dan uit hoeveel dagen je denkt nodig te hebben om alles te leren voor de toets. Stel je moet 3 blokken leren reken dan uit dat je 4 dagen voor de toets begint.
Het voornaamste nadeel dat in verschillende onderzoeken naar voren komt, is dat te veel huiswerk averechts werkt. Het heeft een tegenovergesteld effect en is daarmee dus niet effectief. Als er bij een leerling verzadiging optreedt, uit zich dat in desinteresse en fysieke, maar vooral emotionele vermoeidheid.
Huiswerk zorgt ervoor dat leerlingen de leerstof beter onthouden en begrijpen, doordat ze hun kennis en vaardigheden verfijnen en uitbreiden. Volgens Marzano (2007) bepaalt de wijze waarop de docent omgaat met het huiswerk mede het effect ervan.
Het krijgen van huiswerk heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Kinderen die huiswerk maken oefenen thuis met de vaardigheden die ze in de les hebben opgedaan. Zo onthouden en begrijpen ze de lesstof beter. Ook bevordert het de verwerking van informatie én leren kinderen er kritischer door na te denken.
Gemiddeld heb je ongeveer anderhalf uur huiswerk per dag. In latere jaren of wanneer er toetsen zijn, kan dat soms meer worden.
Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar.
Huiswerk gaat niet
Soms lukt het huiswerk maken gewoonweg niet. Faalangst, stress of een leerachterstand kunnen je kind doen opzien tegen huiswerk. 'Even pauzeren kan wonderen doen, maar wanneer huiswerk echt niet lukt, is stoppen soms de beste oplossing.
Als je thuis wel eens een klusje doet is dit geen kinderarbeid. Omdat je naast je klusjes ook tijd hebt om te spelen, naar school te gaan en je huiswerk te maken. Kinderen in die kinderarbeid verrichten hebben die tijd helemaal niet. Ze hebben nooit vrij.
Het huiswerk werd gebruikt als middel om zelfstandig te leren werken. In 1882 stelde pedagoog Jan Geluk een aantal eisen aan het huiswerk dat gegeven werd. Zo moest het huiswerk schriftelijk gebeuren en moest het een verlengde van de les in de klas zijn, niet een samenvatting of herhaling.
Stel je huiswerk niet uit en maak een goede planning
Ga niet eerst andere dingen doen. Maak een planning en houd je eraan. Deel je werk op in stukjes zodat je per dag precies weet wat je te doen hebt. Begin eraan, maak het af en beloon jezelf daarna met de leukere dingen.
Werk niet langer dan 1 tot 1,5 uur achter elkaar. Bij woordjes leren is het van belang op tijd te beginnen. Door veel te herhalen blijft de stof beter zitten. Het is belangrijk om het huiswerk niet allemaal in één keer te doen, vooral niet als het gaat om iets uit het hoofd te leren.
Als je het huiswerk niet in de inventaris van jouw Sim kunt vinden dan zijn er verschillende mogelijkheden. Kijk eens in de boekenkast. Sommige Sims zijn zeer netjes en die ruimen soms hun inventaris uit en boeken vinden dan hun weg terug naar de boekenkast.
Als de timer gaat, geef je jezelf een korte pauze van 5 tot maximaal 10 minuten. Na drie 'Pomodoros' neem je een langere pauze van 15 tot 20 minuten. Schrijf na een leerblokje even op wat je hebt geleerd, zo maak je ongemerkt al aantekeningen die je later nog weer verder kunt uitwerken.
Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.