De juiste afstand om Hortensia's te planten is: 75 cm tussen de planten, of. 2 tot 3 Hortensia's per m2 (vierkante meter)
De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter. Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is.
Van de hortensia Hydrangea paniculata 'Little Lime' plant u 3 per m2 of 2 per strekkende meter.
Je kan hortensia's planten op zowat elk moment van het jaar (als het niet vriest) maar de beste periode is, net zoals voor het snoeien van de hortensia, in maart-april.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Een hortensia struik wordt gemiddeld 2 meter hoog en breed. Wilt je de struik uitdunnen of kleiner maken, dan kun je dat doen door snoeien. Bedenk echter wel dat de hortensia alleen bloeit op oud hout. Als je witl snoeien kun je dat dus beter in etappes doen.
Plantafstand Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.
De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus. De hortensia groeit op elke grondsoort.
De 'Incrediball' wordt ook de STRONG ANNABELLE genoemd. Het is een arborescens met donkergroen blad en grote bolvormige witte bloemen. Het verschil met de 'Annabelle' is dat deze 'Incrediball' stevige en vaak kortere takken heeft en de bloem is bovendien wat opener, waardoor er minder water wordt opgenomen.
De Endless Summer-hortensia's bloeien het langst. Uit die serie komt bovenstaande Hydrangea macrophylla 'Bailmer'. Klein nadeel is dat ze vrij dunne takken hebben. Bij de spectaculaire Magical-serie blijven de sierblaadjes lang goed die ook nog eens verkleuren tijdens het droogproces.
De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla)
De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.
Om te voorkomen dat ze je tuin overschaduwt is het raadzaam haar net na de bloei terug te snoeien. Ook een sneeuwbalhortensia (Strong Annabelle) heeft weinig snoei nodig. Deze hortensia geeft namelijk grotere bloemen als je de takken heel kort terug snoeit.
Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Doe er potgrond en meststoffen bij als je gaat planten. Zet de hortensia weer op de nieuwe plek in de volle grond en schep aarde bij totdat deze stevig staat.
De Hydrangea macrophylla XS bloeit van juni tot september met schitterende bolvormige bloemen. Ben je op zoek naar een Hortensia die echt klein blijft dan is de Hortensia Little XS de plant voor jouw tuin. Deze kleine Hortensia word niet groter dan 60 cm en is dus ook zeer geschikt voor kleine tuinen!
Plant een hortensia altijd in goede kwaliteit potgrond, of meng de bestaande grond met tuinturf. Mengen met tuinturf is zeker belangrijk als u de hortensia's blauw wilt kleuren.
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Dan kan je op deze manier snoeien: Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Om een te groot geworden struik kleiner te maken, kunt u het beste het ene jaar een deel van de oude takken wegknippen en het volgende jaar het andere deel. Zo houdt u een frisse struik, en belangrijker nog: u zorgt er zo voor dat de struik ieder jaar blijft bloeien.
De Klimhortensia is de grootste soort hortensia – deze soort kan tot wel 20 meter hoog worden!
Blauwe Hydrangea blauw houden
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensia blauwmaker' (met aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw.