Dit noodgebit gebruikt u ongeveer een half jaar tot een jaar. Dat is een afhankelijk van het herstelproces van uw kaak. Na een jaar kunnen we dan voor uw een nieuwe prothese aanmeten en vervaardigen. U kunt er ook voor kiezen dit in combinatie met implantaten te doen.
Afhankelijk van de behandelaar bent u het noodgebit een dagdeel tot een dag kwijt. De tanden in het kunstgebit blijven wel hetzelfde, daar gebeurt niets mee.
Officieel spreken we van een noodgebit als er meer dan acht tanden tegelijk worden getrokken. Worden er acht of minder tanden getrokken, dan is het een immediaat prothese. Zodra uw kaak is geheeld, meten we uw definitieve AvaDent gebit aan.
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst.
Het is bij ons in de praktijk gebruikelijk deze ruimte na 6 weken op te vullen met een tijdelijke voering ('tissueconditioner'). 6 weken daarna slinkt de kaak nog maar weinig en kan de tijdelijke voering door een blijvende voering vervangen worden ('rebasing').
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Het trekken van verstandskiezen wordt vaak in paren van 2 gedaan. Per kaak worden de verstandskiezen verwijdert. Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken. Het laten trekken van de verstandskies kan door een tandarts of kaakchirurg worden gedaan.
Tegenwoordig vind je nauwelijks mensen onder de 40 jaar die een kunstgebit hebben. Ook onder 50- tot 70-jarigen is er een forse daling zichtbaar. De gemiddelde leeftijd dat iemand een kunstgebit krijgt ligt op 62 jaar.
Mag ik het gebit ´s nachts inhouden? Om de kaken rust te geven, is het beter dat u het gebit 's nachts niet draagt. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen, doe dan alleen het ondergebit uit. Als u het gebit niet uit wilt doen, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste.
Eten met een kunstgebit
Vermijd de eerste paar dagen vooral het eten van hard, knapperig en plakkerig voedsel, zoals rauwe groenten, chips en vlees. Eet zacht voedsel welke makkelijk te kauwen is, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel.
Eigen tanden en kiezen voelen anders aan dan een gebitsprothese. Na het trekken van tanden en kiezen kan er enige tijd last zijn van napijn. Dit is volkomen normaal en verdwijnt na enkele dagen. Pijnstilling helpt bij het verlichten van pijnklachten.
Wat is eraan te doen? Met verschillende technieken kan bot dat verloren is gegaan worden teruggewonnen. Met behulp van uw eigen bot en/of botvervangers wordt de kaak weer opgebouwd. Na 4-6 maanden is het bot voldoende ontwikkeld en kunnen de implantaten worden geplaatst.
Een noodprothese wordt voor 75% vergoed door de basisverzekering. Daarnaast betaal je het wettelijk eigen risico. Echter komen er bij een noodprothese meerdere financiële aspecten kijken. Het trekken van tanden en kiezen wordt namelijk niet vergoed door de basisverzekering.
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
De nadelen zijn: • Het gebit zit los in je mond, waardoor het kan schuiven tijdens het eten en praten. Iets afbijten met de voortanden gaat vaak moeilijker of helemaal niet. Door het schuiven van het kunstgebit kunnen er drukplekjes in je mond ontstaan. Je kaken worden kleiner wanneer je langer een kunstgebit draagt..
NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.
Het krijt wat in tandpasta zit, bedoelt om eigen tanden en kiezen schoon te 'schuren', zorgen voor krasjes in het kunststof van het kunstgebit. En uiteraard (het klinkt vreemd maar in de praktijk gebeurt het echt!) mag het kunstgebit niét in de afwasmachine, in een bakje met puur chloor of in een pannetje kokend water!
Een alternatief voor een kunstgebit is een overkappingsprothese, simpel gezegd een klikgebit. Een overkappingsprothese is een kunstgebit dat vastklikt op twee implantaten. In veel gevallen kunnen implantaten in de onderkaak worden geplaatst.
Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen en een klikgebit is een gebit dat je vastklikt op implantaten ook wel kunstwortels genoemd. En wil je het mooiste van het mooiste (ook wel het duurste) dan is een vaste porseleinen brug op implantaten, all on 4, een hele mooie oplossing.
Indicatie totale kosten kunstgebit bovenkaak: 650 euro. Indicatie totale kosten kunstgebit onderkaak: 650 euro. Indicatie totale kosten boven- en onder kunstgebit (tegelijk): 1200 euro. Een prothese komt opnieuw in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering na 5 jaar.
Neem de eerste dagen zacht voedsel zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer wat later kun je steviger voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten doe je beter niet met een kunstgebit.
Het is belangrijk om uw mond en de extractielocatie zo schoon mogelijk te houden, waarbij u ervoor zorgt dat de opening vrij is van bijvoorbeeld voedselresten. Spoel echter gedurende de eerste 24 uur niet de mond, om het bloedstolsel niet te verstoren. Spoel na 24 uur eventueel voorzichtig met zout water.
Wanneer de tandarts ziet dat er iets mis is met het gebit dan is hij verplicht om je hierop te wijzen. Maar ook om een eventuele behandeling voor te stellen. Uiteindelijk maak je zelf de keuze: wel of niet doen. De tandarts mag de behandeling echter niet zomaar weigeren, hier moet een gegronde reden voor zijn.