In de kop van een spin zitten de hersenen.
Oren hebben ze niet, dus ging de wetenschap er lang van uit dat spinnen niet kunnen horen. Maar niets blijkt minder waar. De beestjes blijken namelijk de haartjes op hun poten te gebruiken om mee te horen.
“We verwachtten dat het missen van een poot de vaardigheid om voedsel te verzamelen zou aantasten, maar dat was niet het geval.” De onderzoekers concluderen dan ook dat spinnen helemaal geen acht poten nodig hebben. Dat ze er toch acht hebben, komt waarschijnlijk doordat er enkele reservepoten bij zitten.
Het buisvormige hart van een spin ligt ongeveer in het midden van het achterlijf aan de bovenzijde. Het bloed komt het hart binnen door vier klepjes (ostia).
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen hebben namelijk niets te zoeken bij mensen, en al helemaal niet als ze slapen. Er valt dan simpelweg geen eten te halen. Het is voor spinnen veel effectiever als ze in of bij hun web blijven wachten op een invliegend insect. Bovendien trilt een slapend mens doordat hij ademt en snurkt.
Reacties. Nee, spinnen kunnen geen geluiden maken, omdat ze geen delen hebben om dit te doen. Spinnen net als alle andere geleedpotigen hebben geen stembanden, en dus kunnen ze geen geluid produceren.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
De kleinste spinnetjes hebben weinig ruimte voor een groot brein. En toch moeten ze in grove lijnen hetzelfde kunnen doen als grote spinnen met een groter brein. Bijvoorbeeld: een web maken, een prooi vangen, etc. Al die vaardigheden vragen om heel wat hersencapaciteit en dat vraagt weer om ruimte.
Springspinnen zijn enkele millimeters tot 1,5 centimeter groot en kunnen vijf tot zes keer keer hun lichaamslengte springen. Een behoorlijke prestatie, zeker als je bedenkt dat mensen niet verder komen dan anderhalf keer hun lichaamslengte.
Je eet minstens acht spinnen per jaar
Maar klopt dat wel? Dat we spinnen eten terwijl we slapen, is een befaamde mythe, en niemand weet waar die vandaan komt. Maar wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden waarom we jaarlijks een handvol spinnen zouden eten als we slapen.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
Hoe het echt zit
Spinnen kruipen namelijk alleen naar plekjes die zij als veilig beschouwen. Jouw ademhaling, gesnurk en bewegingen zorgen ervoor dat een spin jouw mond juist hartstikke eng vindt en er dus liever ver bij uit de buurt blijft.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Volgens Mark Alderweireldt van de Belgische spinnenvereniging Arabel gaat het om een slimme overlevingsstrategie: door enkele lichaamsfuncties uit te schakelen kunnen spinnen, zo blijkt nu, zichzelf in een coma doen belanden. Tijdens die periode bewegen ze niet en hoeven ze geen zuurstof in te ademen.
Sommigen kunnen enkel licht en donker onderscheiden. ( grote huisspin bv. ) Toch zijn de meeste spinnen nachtdieren en kunnen ze zien in volledige duisternis. Ze “zien” namelijk met fijne voelhaartjes ( voornamelijk op voor-en achterpoten ) die bewegen bij de minste luchtstroom, geluid of trilling.
Fel licht: Dit spreekt de donkere plekken nogal tegen, want spinnen houden eigenlijk helemaal niet van licht. Maar veel andere insecten houden daar juist wel van dus zal de spin deze plekken juist opzoeken om aan zijn maaltijd te komen.
Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Goed nieuws: volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Scientific American, eten we er geen één. Nul spinnen per jaar. En deze onderzoekers kunnen het weten, want ze deden er namelijk meerdere jaren over om erachter te komen.