Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Een handige richtlijn is om per persoon tussen de 4 tot 6 hapjes te rekenen. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat er 20 personen zullen zijn, moet je ongeveer 80 tot 120 hapjes voorbereiden. Denk hierbij aan mini-sandwiches, gehaktballetjes en kaasblokjes.
Stel dat je 30 gasten hebt en je wilt 4 luxe borrelhapjes per persoon serveren. Vermenigvuldig dan 30 met 4 om totaal 120 borrelhapjes te berekenen. Op deze manier krijg je een overzicht van de totale hoeveelheid hapjes die je nodig hebt voor je evenement.
Je kunt als vuistregel het volgende aanhouden: 4-6 hapjes per persoon en 3-4 drankjes per persoon. Dan kom je gemiddeld wel goed uit.
Voor een feest van een uur zijn doorgaans 4-5 happen per persoon voldoende. Voor een feest van twee uur heb je, omdat mensen het eerste uur meer eten dan het tweede, nog steeds 4-5 happen nodig en ook ongeveer 2-3 meer per persoon voor het tweede uur, dus in totaal 6-8 happen per persoon.
Hoeveel hapjes voorzie je per persoon? Reken per persoon 3 hapjes tijdens het eerste uur.Daarna tel je 2 hapjes per persoon per uur. Voor een volwaardige maaltijd voorzie je 12 à 15 hapjes per persoon.
Soort evenement:
Gemengd evenement: Als uw evenement hapjes als voorgerecht voor een maaltijd omvat, streef dan naar 3-5 stuks per persoon. Recepties: Bij bruiloftsrecepties of soortgelijke evenementen waar hapjes deel uitmaken van een groter aanbod, zouden 5-8 stuks per persoon voldoende moeten zijn.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meerdere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Gezien de gemiddelde hoeveelheden waarmee een glas gewoonlijk wordt gevuld, zijn er minstens 4 flessen nodig voor 20 personen. Dit komt overeen met een totaal van 3 liter mousserende wijn, waaruit u maximaal 30 glazen kunt halen.
Het aantal gasten dat je uitnodigt, is een belangrijke factor bij het bepalen van de hoeveelheid eten en drinken die je nodig hebt. Over het algemeen wordt aangeraden om voor elke gast minimaal 4-6 hapjes te serveren en 3-4 drankjes per persoon te voorzien gedurende een feestje van 2-3 uur.
Hoeveel hapjes per persoon voor een borrel? Als snack reken je 200-250 gram per persoon. Voor een borrelplank als maaltijd ga je uit van 400-500 gram per persoon.
Een hapjesschaal is een schaal gevuld met lekkere hapjes, zoals kaas, vleeswaren, gerookte vis en toastjes.Ook kunnen er tapas op liggen zoals gehaktballetjes en brood met aïoli, maar ook andere hapjes. Een hapjesschaal lijkt dus heel erg op een borrelplank.
De hoeveelheid voorbereiding is volledig afhankelijk van de keuze in borrelhapjes. Zo zijn hapjes uit de oven, zoals flammkuchen, bladerdeeghapjes of quiche, perfect enkele dagen van tevoren te bereiden. Vlak voor het moment van serveren hoef je dit alleen maar even opnieuw in de oven te schuiven en op te warmen.
Tegenwoordig is het voorgerecht vaak de eerste gang van een maaltijd, die direct voor het hoofdgerecht wordt geserveerd. Voorgerechten zijn er in een grote verscheidenheid en kunnen warm (vol-au-vents, soufflés) of koud (vleeswaren, patés) worden geserveerd. Als onderdeel van een formeel diner kunnen ze echter na de soep of de hors d'oeuvres worden geserveerd .
Brood en bijgerechten
Het is aangeraden om zo'n 300 g aan bijgerechten per persoon te voorzien. Daarbij is het een goed idee om die hoeveelheid onder te verdelen in 150 g aan groentenen aardappelen en 150 g pastasalade. Als je stokbroden aankoopt reken je best ongeveer 1/3 stokbrood per persoon.
Tomatensoep kan een prima voorgerecht zijn voordat u aan de lunch of het diner begint.
Als u tijdens uw kerst- of nieuwjaarsfeestje hapjes serveert, is dit een goede vuistregel: voor drankjes vóór het diner hebt u er vier per persoon per uur nodig. Voor een borrel kunt u dat opvoeren tot zes .
Hier is een korte handleiding voor het aantal hapjes dat u op uw feest moet serveren: 10-12 gasten = 5 hapjes. 25 gasten = 9 hapjes. 50 gasten = 13 hapjes .
Over het algemeen eet een volwassene ongeveer 1 pond voedsel per zitting . Dus als u 4 porties voedsel serveert, hebt u ongeveer 1/4 pond per persoon nodig. Als u 3 porties voedsel aanbiedt, hebt u ongeveer 1/3 pond per persoon van elk item nodig. 2 pond.
Een koud voorgerecht (bijvoorbeeld een salade, tomaat garnaal, een plak vismousse of paté …) eet je altijd vóór de soep.