De meeste merken adviseren 5 gram zout per liter zwembadwater. Voor sommige toestellen is een dosering van 3 gram per liter zelfs al voldoende.
Om een richtlijn te hebben kan je het aantal liter zwembadwater delen door 250. Bij een zwembad van 10 m³ heb je ongeveer 40 kg zout nodig (10.000 liter/250). Voor een groter zwembad van 30 m³ heb je ongeveer 120 kg zout nodig (30.000 liter/250).
Benodigde kg zwembadzout berekenen: Het gemakkelijkste is om de inhoud van jouw Intex zwembad te delen door 250. Dit is het aantal kg zwembadzout dat er nodig is voor de juiste werking van het Intex zoutwatersysteem.
Wat is het ideale zoutgehalte van mijn zwembad? De meeste systemen voor zoutelektrolyse vereisen een minimum zoutconcentratie van 3 g/l in het zwemwater: 3 g/l zout komt overeen met 3 kg zout per kubieke meter water (3 kg/m3). Hou er rekening mee dat in leidingwater reeds ongeveer 0,3 g/l zout aanwezig is.
Gebruik je zwembadzout, dan hoef je niet meer met chemische chloor te werken. Vloeibare chloor voor zwembaden heeft een bijtende werking, het zorgt voor een jeukende huid, rode ogen en blekende werking van kleding en haar. Daarnaast vergt de elektrolysepomp in een zoutwater zwembad weinig onderhoud.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is. Vrij chloor is het actieve chloor in uw zwembad en gebonden chloor is niet-actief chloor. Dit heeft dus geen werking meer. De ideale waarde van vrij chloor is tussen 0,5 en 3,0 ppm.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Kies je voor een ligbad, dan raden we je aan om ongeveer 75-150 gram zout aan het water toe te voegen. Voor een voetenbad raden we een andere hoeveelheid aan, omdat je hier beduidend minder water voor gebruikt. Voor een voetenbad is een hoeveelheid van ongeveer 30 gram voldoende.
Zet de filterpomp aan maar laat het zoutwatersysteem uit staan. Spreid het zout uit over het bad. In de handleiding kun je lezen hoeveel zout je dient toe te voegen. Laat het zout 24 uur oplossen met de filterpomp aan.
Als je een bubbelbad hebt met zoutwatersysteem dan is het verstandig om het zoutwatersysteem vaker te laten draaien, in ieder geval op dagen van gebruik 2-3 uur vóór en 2-3uur ná het gebruik.
Voeg 3 á 4 gram zout toe per liter water; dit is 3 á 4 kg per 1000 liter. Het zoutwatersysteem doet de rest. De chloorwaardes kunnen, voornamelijk in het begin, laag uitvallen.
Een geleidbaarheidsmeter gebruiken. Gebruik dit voor het meten van het zoutgehalte van de bodem of water. Een elektrische geleidbaarheidsmeter, of EC-meter, is het enige gangbare apparaat dat kan worden gebruikt voor het meten van het zoutgehalte van de bodem.
Hydrolyse is eigenlijk de splitsing van deze atomen. Door de splitsing ontstaan er nog 'bijproducten', zoals ozon en zuurstof. Deze bijproducten zorgen voor een direct desinfectie van het water. Daarnaast is er maar 1,5 gram zout per liter water nodig, waar dit bij zout elektrolyse 3 gram per liter is.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.
Kijk daarvoor naar de hoeveelheid zout per 100 gram. Als je gezond wilt eten, dan wordt aangeraden om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dat geldt dan voor zout dat je zelf toevoegt plus het zout dat al in kant en klare producten zit. Voor kinderen gelden de volgende maximale hoeveelheden zout per dag.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Mogelijke oorzaken waardoor de pH-waarde van het zwemwater stijgt, is door het toevoegen van sterke chloorproducten of door plotse stijging van de temperatuur van het water. Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!