Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
"Deze hoeveelheid lijkt misschien weinig, maar zodra de pasta gekookt en opnieuw gehydrateerd is, is dat een portie van ongeveer 250 gram." Ongekookte pasta zwelt op: 100 gram ongekookt wordt ongeveer 250 gram gekookt.
De juiste hoeveelheid pasta
Wanneer je een hoofdgerecht voor volwassenen bereidt, raden we aan om tussen de 80 en 100 gram pasta per persoon te gebruiken.
Inderdaad, 200 gram gekookte pasta is te veel. Pasta weegt na het koken namelijk 2,5 keer zoveel als ongekookt.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon? Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.
1 bord (400 gram) spaghetti bolognese bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht: Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1) Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5) Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Het Voedingscentrum adviseert om zo'n 100 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon te nemen per maaltijd.
125 gram ongekookte macaroni is de hoeveelheid macaroni die je per persoon moet koken. Deze hoeveelheid macaroni is voldoende voor een volwassen persoon en wordt gebruikt bij een hoofdgerecht. De hoeveelheid macaroni per persoon bij een voorgerecht is 100 gram.
Kan ik afvallen met pasta? Ja, je kan zeker en vast nog afvallen met pasta. Zolang je de portie beperkt houdt ga je nog niet teveel calorieën hebben. Hieronder staat de voedingswaarde voor gekookte en ongekookte pasta.
Als bijgerecht reken je op 150 g pastasalade per persoon.
Als vuistregel kun je 90 gram verse pasta per persoon voor een voorgerecht aanhouden. Voor een lunch met salade is 110 gram verse pasta per persoon voldoende. En voor een diner gebruik je 115 tot 150 gram per persoon.
Als het droge pasta is, is 80 tot 100 gram pasta per volwassene voldoende , of 50 tot 70 gram als het voor een kind is, deze maat werkt voor zowel macaroni als spaghetti. Voor verse gevulde pasta zou ongeveer 150 gram goed zijn voor een volwassene, en 80 gram voor kinderen.
Ongekookte versus gekookte pasta
Je afgemeten portie wordt dus meer dan het dubbele. Die 75 tot 100 gram op je weegschaal eindigt in een hoeveelheid van 150 tot 250 gram. Dat is best een ruime portie, die zeker de helft van je bord inneemt. Zo'n stevige portie levert flink wat koolhydraten en calorieën.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Pasta: twee handjes per persoon. Indien je spaghetti eet, maak je een rondje van je duim en wijsvinger ter grootte van een euro. De pasta die daartussen past, is genoeg. Rijst: een handje per persoon.
Als je niet thuis eet, of geen weegschaal hebt, houd dan de volgende richtlijnen aan: Je vuist is ongeveer even groot als 120 gram gekookte pasta, rijst of groenten. Je duim (van de onderkant tot het topje) is even groot als 30 gram kaas.
Deze verpakking bevat ≈ 6 porties.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon.
Wat is een gezonde warme maaltijd? De warme maaltijd levert ongeveer 30 tot 35 % van de gemiddelde aanbevolen energiebehoefte per dag. Voor een volwassene betekent dit gemiddeld ongeveer 600 tot 875 kcal en voor kinderen 490 tot 700 kcal. Een drankje: bij voorkeur water.