Gepelde pinda's, dus met zout of zonder zout, kan in een afgesloten zak nog zo'n vier weken na opening van de zak bewaard worden. Natuurlijk kun je de noten ook in een bakje met deksel doen.
Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda's kunnen zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Deze zelfgemaakte pindarotsjes kun je het beste afgesloten bewaren in de koelkast. Ze blijven zeker een kleine week goed, mocht je ze zo lang kunnen bewaren maar dat terzijde ð De hoogste tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke zoete snack!
Noten, zaden en pitten bevatten van nature veel (onverzadigde) olie. De ongebrande variant dient u daarom, goed afgesloten in bijvoorbeeld een plastic bewaardoosje, koel en donker (niet in de koelkast)te bewaren.
Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15°C. Walnoten en kastanjes bederven snel. Maar de meeste andere noten zijn wel een jaar houdbaar.
Hou rekening met ongeveer een half jaar. Je kunt overigens zien wanneer noten niet meer goed zijn, ze kunnen wit uitslaan, worden ranzig of taai, en als de schimmel er op staat gooi je de noten vanzelfsprekend ook weg.
Noten kun je ongeveer twaalf maanden in de vriezer bewaren. Pinda's en pijnboompitten tot zes maanden. In een afgesloten verpakking blijven noten buiten de vriezer ook erg lang goed. Noten kun je in de koelkast wel drie tot zes maanden bewaren, mits vochtvrij verpakt.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
De Amerikaanse National Peanut Board raadt aan om dichte potten te bewaren op een donkere, koele plek en een geopende pot in de koelkast. Pindakaas die op deze aanbevolen manier bewaard wordt, en waar geen messen met bijvoorbeeld boter of jam in hebben gezeten, kan na de THT-datum nog zo'n 5 tot 8 maanden goed blijven.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
Gekraakte walnoten bewaren
Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Schenk de pinda's uit op een oude krant bedekt met wat keukenpapier en schud goed om het overtollig vet te verwijderen. Nu kun je de pinda's opnieuw zouten of bestrooien met een kruidenmengsel van je keuze, bijvoorbeeld cayennepeper, paprikapoeder en zout voor extra pittige nootjes.
Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Veel calorieën
Waarom hebben pinda's dan toch zo'n ongezond imago? Ze zijn behoorlijk calorierijk. Bovendien is er vaak flink wat zout aan toegevoegd. Ongezouten noten en pinda's zijn wel een gezonde keuze.
Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten. Het risico om te overlijden aan kanker, hart- en ademhalingsziekten wordt zelfs met 20% verlaagd als je zeven dagen per week een handje noten of pinda's eet.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Het is heel belangrijk dat er geen lucht bij komt. Afgesloten in het gesealde zakje blijven de gebrande noten ten minste 3 weken echt lekker. Hierna kunt u dit zelf beoordelen op smaak. Na het openen van het gesealde zakje, goed bewaren in een afgesloten trommel, bakje of bus.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.