U hebt tussen de 250 en 350 gram nodig, afhankelijk van het aantal personen dat het gerecht dat erbij geserveerd wordt.
Tot slot nog het vlees met bot zoals lamsbout, cote de boeuf, racks en ossobucco. Hiervan heb je tussen de 250 en 350 gram per persoon nodig, wat weer afhangt van wat je erbij serveert en hoe groot de eters zijn.
Eén cote de boeuf weegt ongeveer 1 kg. Het is ook mogelijk om een zwaardere cote de boeuf af te zagen. Het blijft ambachtelijk handwerk van de slager, dus het gewicht kan iets afwijken.
Het is groot, er steekt een bot uit en het heeft een intrigerende naam. Ook de Engelse naam geeft aan dat het niet zomaar om een stuk vlees gaat; Primerib! De côte de boeuf wordt gesneden van de eerste 5-6 ribben van het rund.
De Cote du Boeuf komt uit het voorste en minst hard werkende deel van de Ribeye. Daar is het vlees het malst en bevat het doorgaans ook het meeste vet. Het is het zachtste en meest smaakvolle stukje Ribeye dat je kunt krijgen.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
U hebt tussen de 250 en 350 gram nodig, afhankelijk van het aantal personen dat het gerecht dat erbij geserveerd wordt.
Aan de onderkant van de côte de boeuf vind je een dikke vetkap. Snijd deze vetlaag voorzichtig van het vlees en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. W snijden de vetkap weg omdat anders het vlees gaat kromtrekken.
Côte de boeuf is het ribstuk van het rund. Het is een mals, dooraderd vlees en dankt zijn smaak mede aan het op het been rijpen en bereiden.
De vraag: “Hoeveel Cote de Boeuf per persoon?” leidt tot een antwoord dat afhangt van het vlees met botten, zoals lamskoteletten of lamsrack. Je hebt tussen de 250 en 350 gram nodig voor elke portie – afhankelijk van hoeveel mensen er op je etentje aanwezig zijn!
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter 180 gram. Stevige eters of echte vleesliefhebbers – 250 gram. Wel een aantekening – beter teveel dan te weinig! Dit vlees is aanstekelijk lekker!
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Côte de boeuf bereiden
Het vlees zit aan de voorkant van de rug en is erg zacht en smaakvol. In tegenstelling tot ribeye, wordt de rib bij côte de boeuf meegesneden. Het vlees heeft een randje vet en is bijzonder vol van smaak. De malsheid van het vlees komt omdat de koe in de rug minder gespierd is.
U kunt de côte de boeuf garen in de oven of op de barbecue. Volg onderstaand recept als u de côte de boeuf op de barbecue gaat klaarmaken. Bij een kerntemperatuur van circa 50-53 °C kan het vlees van de barbecue. Laat het vlees rusten.
De spiervezels in een stuk vlees lopen allemaal in 1 richting. Deze richting heet de draad van het vlees. Door dwars op de draad te snijden, snij je de spiervezels in korte stukjes waardoor ze veel makkelijker te kauwen zijn en het vlees dus veel malser is.
Per persoon kun je uitgaan van 160 tot 200 gram riblappen per persoon.
In de Dry- Aging cel worden de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur (tussen 0°C en 1°C) voortdurend gecontroleerd door onze slagers. Tijdens het rijpen verdampt het vocht in het vlees tot wel 15% en breken de natuurlijke enzymen het spierweefsel af. Dit proces duurt minimaal 21 dagen.
Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Smaken verschillen maar over het algemeen worden de steak van de rundsoorten Black Angus en Wagyu als het allerbeste ervaren. Dit komt door de rijke vet marmering, wat bijdraagt aan een overheerlijke smaak. Daarbij hebben deze runderen een zeer malse structuur.