wassen: sokken zonder katoen: 30 graden max.sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max.witte sportsokken: 60 graden max.
Blijf na de eerste wasbeurt wassen op een koud programma. Gekleurde natuurlijke materialen kunnen gewassen worden op een temperatuur van maximaal 40 graden. Witte natuurlijke materialen kunnen op maximaal 60 graden gewassen worden (Sokken van zuiver katoen mogen zelfs op een temperatuur van 90 graden worden gewassen).
Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
wassen: sokken zonder katoen: 30 graden max. sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max. witte sportsokken: 60 graden max.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Sokken kan je het beste wassen op 30 graden.
Wollen sokken zijn gevoelig voor krimpen. Was wollen sokken daarom op een maximale temperatuur van 30 graden. Katoenen sokken kun je op 60 graden wassen of op 95 graden als ze heel vies zijn. Synthetische sokken kun je op maximaal 30 tot 40 graden wassen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
90 en 95 graden
Meestal zijn alleen schoonmaakdoeken, witte tafelkleden en dweiltjes hiervoor geschikt. Tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze hoge temperatuur. Een was op 90°C kost 5 keer zoveel dan een was op 30°C. Voor je wasmachine is het wel goed om een paar keer per jaar een kookwas te doen.
Vermijd warmte: zoals het wassen van ondergoed op 60 graden
Een bh moet je nooit in de droger stoppen! Laat ze altijd lekker drogen op een wasrek. Zo gaan de bh's veel langer mee en kunnen we er langer van genieten.
Je handdoeken wassen op 90 graden is niet nodig, 60 graden is voldoende. Toch wordt het aangeraden om zo nu en dan een wasje te draaien op 90 graden zodat alle zeepresten uit je wasmachine worden verwijderd. Wanneer het wasprogramma afgelopen is, moet je de handdoeken direct uit de wasmachine halen.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Draai sokken altijd binnenstebuiten voordat u ze in de was doet. Deze techniek zorgt ervoor dat ze grondig worden gereinigd, aangezien de meeste geur veroorzakende bacteriën zich in de sok ophopen. Door ze binnenstebuiten te keren, blijven ze ook pluisvrij.
Handwas wordt sterk aanbevolen. Indien je de sokken toch in de machine wast, doe dat dan op de laagste temperatuur en als fijne was, in een waszak en doe de zwarte dopjes op het stekkertje (zodat het water niet in het verwarmingssysteem komt).
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Misschien is het doordat ze zo zacht aanvoelen of alleen al het idee dat ze net uit de verpakking komen. Toch is het beter om je sokken eerst een keertje te wassen voordat je ze draagt. Op die manier gaan de sokken vele malen langer mee.
Heb je bijvoorbeeld je trui al enkele dagen gedragen en ruikt deze niet meer zo fris? Dan is een programma op 30°C ideaal. Een programma op 30°C is ook geschikt om wol, blouses, hemden of kledij uit delicate stoffen te wassen.
Kan kleding krimpen op 60 graden? Ja, kleding kan zeker krimpen als je het op 60 graden wast. Zoals we ook al aangaven in deze blog, vooral natuurlijke vezels zoals katoen hebben de neiging om bij hogere temperaturen te krimpen.
Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding
Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Besparen met 30°C
En wat blijkt: bij 30ºC verbruik je maar de helft zoveel stroom als bij 40ºC. Verschillend van 25% tot 65% besparing. Maar wel wordt de was 8% tot 40% minder schoon. Toch is een wasbeurt op 30°C prima als de was niet erg vies is.