Sommige katten houden niet echt van fysiek contact, maar dat wil niet zeggen dat ze je gezelschap niet willen. Als je kat je van kamer naar kamer volgt (en het is geen etenstijd), dan wil hij of zij graag dicht bij je zijn. Een beetje zoals een pluizige kleine schaduw.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen. Dat gedrag zie je vaak bij kittens uit hetzelfde nest die samen met elkaar opgroeien.
Loopt jouw kat niet alleen met jou, maar ook met je gasten mee? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen. Hij merkt de vreemde geuren die de gasten verspreiden op en komt even kijken wat er allemaal gebeurt. De kans is ook aanwezig dat je kat daarna zijn eigen geur weer gaat verspreiden.
Al eeuwen worden katten in verband gebracht met spiritualiteit – de oude Egyptenaren aanbaden katten vanwege hun heilige connectie met Bastet, de godin van vruchtbaarheid en strijd. Misschien kunnen de antwoorden die we zoeken dus alleen op meer mystieke wijzen worden verkregen.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Om duidelijk te maken wat ze willen, gebruiken katten zowel hun lichaamstaal als hun stem. Een staart die omhoog staat, laat bijvoorbeeld zien dat de kat vertrouwen heeft. Verwijde pupillen kunnen duiden op vreugde, maar ook op pijn of angst. Als de kat een kromme rug maakt, voelt hij zich bedreigd.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Onder elkaar communiceren katten vooral via lichaamstaal. Maar bij ons gebruiken ze hun stemgeluid. Klein kittens hebben als snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemmen reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen.
Wat wil je kat zeggen als ze miauwt? Een moederpoes 'praat' met haar kittens. Door een verandering in toonhoogte geeft ze aan dat er eten is, dat het kitten terug moeten komen of haar moet volgen. Bij volwassen katten horen we deze 'taal' eigenlijk nooit meer.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Hieruit concluderen de onderzoekers dat katten niet alleen hun baasje herkennen, maar ook door de tijd heen leren in welke gemoedstoestand hun mens zich bevindt en zich daarop instellen.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Hij drukt zijn harige kopje tegen je aan en zijn wangetjes wrijven langs je heen, waardoor hij zijn geur op jou achterlaat. Hij laat jou weten dat hij je leuk vindt en dat je van hem bent! Wanneer je kat op zijn rug gaat liggen en zijn buikje blootstelt aan jou, is dat een teken dat hij je vertrouwt.
Wat we wel weten is dat de ogen en oren van katten een stuk scherper zijn dan die van mensen. Ze zien en ruiken meer. Het kan dus zijn dat ze staren naar stofdeeltjes die om ons heen vliegen. Daarnaast kan het zijn dat ze zich focussen op een specifiek geluid.
Katten houden van warmte
Als de zon ondergaat is het natuurlijk een stuk minder warm. Op deze momenten zoeken katten naar vervangende warmtebronnen. Hun baasje is natuurlijk de perfecte vervanger. Op schoot, op je buik of soms zelfs in je nek liggen is voor de kat een heerlijk warm plekje.
Ze miauwt misschien om voer of water, om je te begroeten als je thuiskomt of om je een heerlijke buikmassage af te troggelen (daar gaan ze voor op hun rug liggen). Katten hebben een andere miauw afhankelijk van de situatie, zoals ' Ik wil mijn eigen plekje op de bank' - iets wat ze allemaal lijken te willen.