Tocht is voor veel kamerplanten funest. Zeker de tropische exemplaren kunnen hier absoluut niet tegen. Voor de meeste planten is de tocht zelf het probleem. Soms kan het zijn dat tocht ook vervelende beestjes meeneemt die je planten plagen.
Alle planten hebben licht nodig. Sommige meer dan anderen en de meeste kunnen direct zonlicht niet goed verdragen of kunnen niet teveel direct zonlicht verdragen. Maar een veel groter probleem is dus te weinig licht.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is dus belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Een grote plant
Planten in huis zijn altijd een goed idee. En een grote plant naast het tv-meubel staat heel gezellig. Zo stond er bij ons heel lang een grote bananenplant, maar deze heeft het helaas niet overleeft.
Cactussen en vetplanten
Daarmee zijn cactussen en vetplantjes de ideale keuze als je op zoek bent naar een kamerplant die wel tegen de kou kan. Houd er wel rekening mee dat je deze binnenplantjes in de winter erg droog laat staan.
Niet de juiste plek
Omdat het een tropische plant is, kun je je monstera ook niet zomaar op elke plek neerzetten. Het moet er lekker warm zijn, en de plant moet genoeg licht krijgen. Let ook op tocht: daar houdt deze plant niet van. En pal naast een verwarming of kachel is ook niet de beste standplaats.
Je geeft teveel water
Raar misschien, maar planten gaan vaker dood doordat ze te veel water krijgen dan te weinig. Het teveel aan water blijft onder in de pot staan waardoor de wortels langdurig nat blijven en gaan rotten. Denk aan zompige laarzen na een stevige regenbui.
Planten en andere gewassen met flexibele stelen kunnen met de wind meebuigen en zwaaien zonder te breken. Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum).
Plaats ze in een groep vlakbij een raam
Zo weet je zeker dat jouw planten genoeg licht krijgen en dan staan ze ook nog leuk bij elkaar gestyled. Heb je een grote groene zonaanbidder? Zet deze dan vooraan in de zon en ze je kleine plantjes die liever indirect licht hebben erachter.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
Bij te weinig licht wordt de bladgroei net afgeremd. Hoewel de Yucca een sterke plant is, houdt hij niet van tocht en warmtebronnen. Plaats hem bij voorkeur dus niet naast een verwarming of kachel.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Boven de 15 graden vinden de meeste planten het wel prima. Planten die wel tegen een beetje kou kunnen zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Vooral cactussen zullen een koele periode zelfs waarderen en als je ze ook nog droog zet, heb je kans dat ze in het voorjaar gaan bloeien!
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.