Polypropyleen-PP lijkt veel op PE, maar heeft een hogere temperatuurbestendigheid (tot 100 graden) en is bovendien veel taaier.
Thermische eigenschappen
Polypropeen is goed thermisch vervormbaar (dieptrekken). De maximum gebruikstemperatuur ligt hoger dan die van HMPE en kan circa 100°C bedragen. De minimum temperatuur ligt bij circa 0°C. Beneden deze temperatuur wordt het materiaal hard en bros.
Brandveiligheid PP profielen
Geen van de polyolefinen -dus ook polypropyleen niet -zijn zelfdovend en branden met een blauwe vlam. Er komen geen schadelijke verbrandingsproducten vrij. Door gebruik te maken van speciale toevoegingen is het materiaal brandvertragend tot zelfdovend te maken.
Polyethyleen (PE) is een zacht polymeer dat voorkomt in de twee hoofdtypen LDPE & HDPE. Bij hogere temperaturen verliest deze kunststof zijn stijfheid en begint te smelten. LDPE begint al te smelten bij 105°C en HDPE begint te smelten bij 125°C.
Polypropeen is relatief hard, sterk en stijf, zeker in vergelijking met lage dichtheid polyethyleen. Maar het is weer minder hard dan PVC. Verder is PP relatief taai. Polypropyleen is beschikbaar in allerlei kleuren en is ook zeer kleurvast.
De buizen uit PolyPropeen (PP) zijn stevige, duurzame buizen die minder milieubelastend zijn en een breder temperatuurbereik (tot 95°C ongeacht de hoeveelheid of duur) hebben. PP is vorstbestendig, luchtdicht en heeft een zeer goede chemische bestandheid.
Code 5: PP (veilig)
Of Polypropeen. Dit is een hardere vorm van plastic. Veel bakjes en schaaltjes zijn hiervan gemaakt. Dit is een veilige vorm van plastic die geen schadelijke stoffen lekt.
PP materiaal staat voor polypropyleen. Polypropyleen is een plastic die vrijwel onbreekbaar is. Verder is het redelijk stijf en goed tegen zuren en chemische oplossingen bestand. De grondstof polypropyleen is oliehoudend materiaal dat prima te recyclen is.
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Dat klopt, plastic is moeilijk brandbaar, maar plastic kan wel smelten. Als plastic gaat smelten is het enorm heet en kan het veel leed en schade aanrichten. Daarnaast kan plastic wel zorgen voor vlamoverdracht waardoor andere zaken aangestoken kunnen worden.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt.
Hoe herken je Polypropyleen-PP? Kleur is niet altijd bepalend, maar vaak is Polypropyleen-PP te herkennen aan de grijs/beige kleur, RAL7032. Als je Polypropyleen-PP aansteekt kan je het materiaal herkennen aan de blauwe vlam, gele top en lichtgrijze rook.
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
Hiermee kunt u alle kunststoffen lijmen, ook harde Polyethyleen, polypropyleen, polytetrafluoroethyleen (PTFE) en thermoplastische elastomeren soorten en uiteraard ook alle andere materialen zoals, gips, beton, keramiek, rubber, metaal etc.
Polypropeen is een thermoplastisch polymeer dat een zeer wijde toepassing kent. Polypropeen staat ook bekend onder de oudere benaming polypropyleen. Deze laatste naam is nog steeds de meest courante benaming bij de producenten en verbruikers van deze kunststof.
Cpet is een plastic dat bestand is tegen zeer hoge en lage temperaturen, het bereik loopt van ongeveer +220 graden tot -40 graden. Van dit materiaal worden ovenbestendige menubakken gemaakt. Ideaal dus als verpakking voor warme maaltijden die de klant thuis in de oven kan bereiden.
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
CPET (Crystallized polyethylene terephthalate)
CPET verpakkingen zijn de bakjes die u moeiteloos in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. Deze plastic soort is een bewerkt soort PET-plastic. Door deze bewerking kan het materiaal veel meer hebben dan gewone PET-verpakkingen.
PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat wordt gebruikt in plastic meubelen, auto-onderdelen en jerrycans. Ook babyflessen en broodtrommels worden vaak van dit materiaal gemaakt.
HDPE, LDPE en PP in het milieu
Alle genoemde types plastic zijn 100% recyclebaar. Dus zowel HDPE, LDPE, LLDPE en PP. Wel is bijvoorbeeld HDPE beter recyclebaar dan LDPE. HDPE is duurzamer en kan dus vaker worden gerecycled.
Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
Code 5 – Polypropyleen of PP
PP plastic of pp5 plastic is gemaakt van polypropeen. Dit is ook bekend onder de wat oudere naam polypropyleen. Het is een wat harder soort plastic. Veel bakjes, schalen en lunchboxen zijn gemaakt van pp5 plastic.
PP is milieuvriendelijker in productie, en zorgt dus voor minder water-en luchtverontreining dan PVC. PP kan hergebruikt en gerecycleerd worden, maar omdat PP nog niet lang gebruikt wordt, wordt er momenteel nog niet veel materiaal hergebruikt. Hierdoor krijgt het een lage recyclage-score.
Brandend plastic laat giftige gassen en stoffen vrij, waaronder kankerverwekkende. Plastics zijn namelijk altijd chemisch bewerkt, bijvoorbeeld met vlamvertragers. Branden zijn hierdoor veel toxischer dan vroeger. Kanker is een gevreesde beroepsziekte onder brandweermannen.