Ze zijn bovendien alleen vrijgesteld van alle diplomavereisten als ze hun kleine of grote - met of zonder mayonaise - opdienen in wegwerpverpakking. ,,Kortom: als je frieten opdient op een porseleinen bord, heb je een diploma als kok nodig.Op een kartonnen bord serveren mag zonder diploma.
Brasseries zijn ook groter en drukker dan restaurants, waar een meer intieme sfeer heerst. Typisch voor de Parijse brasseries is ook dat ze vaak laat open zijn, omdat vroeger veel mensen er gingen eten na de theatervoorstellingen. Sommige brasseries serveerden eten op gelijk welk moment van de dag.
Voor veel beroepen is een diploma nodig, maar om directeur te worden hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel. Je kunt zelfstandig ondernemen zonder opleiding, vergunning, of papieren.
Bijvoorbeeld in de horeca: om als restaurateur aan de slag te gaan heb je een koksdiploma nodig, zogenamd in het belang van de volksgezondheid. Maar op die regel bestaan uitzonderingen. Zo mag elk café lichte maaltijden serveren, zonder dat daar een gediplomeerde kok aan te pas komt.
Een trattoria zit een beetje tussen een ristorante en osteria in. Een osteria is de budgetoptie. Heel vroeger kon je hier terecht voor een glas wijn en nam je zelf eten mee. Tegenwoordig eet je er ook lokale specialiteiten of kleine hapjes.
Danscafé: een café met dansvloer. Eetcafé: een café met in het begin van de avond geopende keuken, waar men dus ook een maaltijd kan nuttigen. Feestcafé: een café met populaire muziek om op te dansen, vaak gericht op jongeren. Grand café: groot, laagdrempelig café met een zekere grandeur, vaak met een leestafel.
Een bar heeft vaker een moderner en strakker interieur dan een café of kroeg. Er zaten drie mannen stilletjes aan de bar te drinken. Ze noemen dit een bruin café, maar ik vind het meer een kroeg. Tegenover eetcafé De Eetage is nu café De Kroeg geopend.
De naam is het Franse woord voor brouwerij en een brasserie staat dan ook bekend als eet-én-drinkgelegenheid. Anders dan in een restaurant, ga je hier ook gewoon een glaasje wijn drinken met een hapje, in plaats van een hele maaltijd of menu.
Bij een bruin café denk je direct aan een authentiek café met een verhaal, zo'n traditionele, ouderwets ingerichte kroeg met schaarse verlichting en veel donkerbruin hout. Er hangt een intieme sfeer, een gevoel van huiselijke gezelligheid en geborgenheid.
Een bistro (ook wel geschreven als bistrot) is een eenvoudige eetgelegenheid, die het midden houdt tussen een restaurant en een café. Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd.
café, herberg, kabberdoes, kast, keet, kit, kraantje-lek, krocht, pub, slijterij, staminee, tapperij, taveerne, tent, wijnhuis. als synoniem van een ander trefwoord: bar (zn) : bierhuis, café, dranklokaal, gelegenheid, kroeg, pub, saloon, staminee, tapperij, taveerne.
Een brasserie, restaurant of cafetaria komt het dichtst in de buurt. Een lunchroom is in Nederland immers een horecagelegenheid waar je kunt lunchen in de breedste zin des woords. Niet alleen brood, maar ook warme gerechten, koude en warme dranken en tussendoortjes staan op de kaart.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
trattoria (zn): bistro , eetcafé
Net als een Belgisch restaurant is een Italiaans ristorante een plaats waar je je eten en drinken kunt kiezen uit een uitgebreid menu. Je wordt er bediend door een ober en eet in een chique en gedistingeerd kader.
Sectoren binnen de horeca
Drankensector: onder deze sector vallen zaken als cafés, discotheken en eetcafés. Fastfoodsector: hieronder vallen horecatenten zoals snackbars, lunchrooms en ijssalons. Restaurantsector: horecazaken als eetcafés, bistro's en restaurants vallen hieronder.
Een knijp is een kunstmatige versmalling in een watergang die bedoeld is om water langzamer te laten stromen. Qua functie lijkt het dus veel op een stuw.
knapperd, uitblinker, hoogvlieger, goochemerd, licht, slimmerd, slimmerik, whizzkid. als synoniem van een ander trefwoord: licht (zn) : bolleboos, genie, goochemerd, hoogvlieger, knapperd, meesterbrein, slimmeling, slimmerd, slimmerik, uitblinker, whizzkid.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: bar (zn) : bierhuis, café, dranklokaal, gelegenheid, kroeg, pub, saloon, staminee, tapperij, taveerne.
In het algemeen willen klanten alcohol, koffie, thee, of wat voor (fris)drankje dan ook. Nu, die gaan dat heus wel bestellen. De meest irritant krenterige horecagewoonte hier in Nederland is om geen glas water te geven aan mensen die daar om vragen, zelfs niet aan hen die vele flessen wijn bestellen.
Het zou voor het eerst zijn gebruikt tijdens de Russische bezetting van Parijs in 1815. Russische kozakken riepen in de Parijse restaurants (Franse koks staan niet bekend om hun snelheid): „snel, snel snel.” Dat woord is blijven hangen en werd verbasterd tot 'bistro'.
het eethuis
eethuizen (meerv.) een naar verhouding eenvoudige gelegenheid waar men iets eten kan.
Iedereen mag in principe een café bezoeken, tenzij de horecagelegenheid daar zelf andere regels voor stelt. Daar zijn geen leeftijdsgrenzen voor. Er is wel een leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol. Je moet minimaal 18 jaar zijn om alcohol te kunnen kopen.