2014: Elegantie en Frisheid 2014 leverde wijnen op met consistente kwaliteit, vooral succesvol op de linkeroever. De droge witte wijnen van dit jaar presteerden ook goed. Dit jaar wordt gekenmerkt door elegante, frisse en aromatische wijnen die nu op dronk zijn (Decanter) (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly).
Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen. Bijna alle Bordeaux wijnen die in 2010 geproduceerd zijn, kunnen ofwel nog bewaard, ofwel nu geconsumeerd worden. Voor alle Bordeaux regio's en wijnsoorten geldt dat ze van hoogstaande kwaliteit zijn!
Wijnjaar 2014 zou voor Sardinië wel eens één van de allerbeste recente wijnjaren kunnen worden, zowel in wit als in rood.
Rode wijn blijft doorgaans tussen de 2 en 20 jaar goed, afhankelijk van het type. Een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais, kun je vaak 2 tot 3 jaar bewaren. Terwijl een zwaardere wijn, zoals een Bordeaux of Barolo, je soms wel tot 20 jaar kan bewaren.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
De oogst zal een stuk kleiner zijn dan die van vorig jaar, maar dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Elk nadeel heb z'n voordeel. Het wijnjaar 2024 kán een topjaar worden. Er hangen in heel Nederland en België minder volle trossen aan de stokken, met name in de regio's die last hadden van matige nachtvorst.
Potentieel een vintage van zeer goede kwaliteit
Sommige telers zien 2024 als een "gezonder jaar" dan 2023 in de wijngaarden. Louis Roederer Cellar Master, Jean-Baptiste Lecaillon merkte over de druivengroei op dat "er dit jaar twee tot drie trossen minder per wijnstok waren".
En Bordeaux-druivensoorten blijken hun smaak langer vast te houden dan andere. De meeste Bordeaux-blends kunnen minimaal 15-20 jaar rijpen, en veel aanzienlijk langer. Sommige oude Bordeaux-landgoederen hebben wijn die teruggaat tot de jaren 1700.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Onder de juiste omstandigheden kan een geweldige Bordeaux of Franse Médoc 50 jaar meegaan . Sterker nog, je krijgt niet eens de maximale ervaring van het drinken van een van die wijnen in de eerste 10 jaar na hun release (voornamelijk vanwege een zeer hoge concentratie tannines).
Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Zoals hierboven al genoemd, wijnen die je goed kunt bewaren zijn vaak de wijnen die net iets hoger in prijs zijn. Bekende wijnregio's met veel bewaarwijnen zijn Bourgogne, Bordeaux en Rhône. Maar bijvoorbeeld ook Duitse Riesling of Italiaanse Amarone van hoge kwaliteit zijn zeer goed te bewaren, soms wel tot 50 jaar!
De petits châteaux zijn vijf jaar na de oogst klaar om te drinken, maar veel van de beste wijnen zullen nog lang daarna en in de komende 20 of 30 jaar uitstekend blijven. Het is niet mogelijk om een volledig vergelijkbare oogst te vinden voor 2015. Het biedt enkele van de beste kenmerken van een aantal andere oogstjaren.
Klassiek – Het klassieke effect van bordeaux wordt benadrukt door de kleur te combineren met elegant lichtbruin, beige, grijs of taupe. Denk aan een luxe bank in bordeaux, sierlijke kussentjes in wit en elegante accessoires in metallic tinten.
Over het algemeen geldt dat witte wijn het best jong gedronken kan worden. Een witte wijn kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar sommige witte wijnen kunnen langer bewaard worden en zelfs verbeteren naarmate ze ouder worden. Dit geldt met name voor wijnen met een hoger zuurgehalte, zoals Riesling.
Hoewel sommige wijnen ontworpen zijn om binnen een jaar gedronken te worden, en andere geproduceerd worden om tien jaar of langer bewaard te worden, is het goede nieuws dat de meeste wijnen van vandaag de dag het lekkerst zijn als ze binnen een paar jaar na de lancering worden gedronken . U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de investering in een ultramoderne wijnkelder.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Tot slot zijn er de zoete witte wijnen, zoals die van Côtes de Bordeaux of een Graves de Vayres, die hun voordeel doen met een bewaartijd tussen 2 en 5 jaar. Likeurwijnen zijn dan weer perfect langere tijd te bewaren, een Sauternes zelfs tot 50 jaar!
Côte d'Or Witte Bourgogne
Bourgogne Blanc (kan uit de hele regio komen) en dorpswijnen (bijvoorbeeld "Meursault" of "Puligny-Montrachet") worden over het algemeen niet beter na vijf jaar , met uitzondering van wijnen van fantastische producenten.
Bordeaux. Voor Classed Growth Bordeaux zijn 2019, 2018, 2017 en 2016 nog niet klaar om te drinken . 2015 en 2014 beginnen hun drinkvensters te bereiken, maar we raden klanten over het algemeen aan om de jaargangen 2013, 2012, 2011, 2008, 2007, 2006 en alle jaargangen ouder dan 2005 te drinken en ervan te genieten.
Het komt niet vaak voor, maar 2015 blijkt zo'n jaar te zijn dat (bijna) overal goed is. Natuurlijk moet je in de wijnwereld oppassen met veralgemeningen, want er zijn altijd uitzonderingen, zowel in goede als in slechte jaren. Maar vast staat dat 2015 een jaar is dat de wijnliefhebber in het oog moet houden.
Wacht, 2024
Vintage Port heeft het buitengewone vermogen om 75 jaar of langer gracieus te rijpen, waarbij het zich ontwikkelt van een gestructureerde, krachtige en robuuste jonge wijn tot een verfijnde en elegante wijn op middelbare leeftijd en vervolgens tot een delicate en etherische schoonheid die tientallen jaren zal aanhouden. …