Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden.Maar in de zomer 20 graden.In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
Verwachtingen voor vanavond
Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind aan zee en een meestal zwakke westnoordwestenwind in het binnenland. Het koelt af naar 7 graden in de Hoge Venen (of lokaal zelfs enkele graden minder in sommige Ardense valleien) tot 14 graden aan zee.
Vanmiddag eerst wat regen, maar vanaf 12:00 blijft het waarschijnlijk droog.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Je huid is door de warmte wellicht wat uitgezet, zweterig en plakkerig. Veel makkelijker is dan om een losse broek, makkelijk kleedje en een oversized t-shirt aan te trekken. Proper ondergoed aantrekken op het strand is niet altijd makkelijk. Het zand kruipt soms ook stiekem in je rugzak.
1. De Dominicaanse Republiek. Langs de kust van de Domincaanse Republiek vind je niet alleen het mooiste koraal, het zeewater is er ook nog eens heerlijk warm. Zelfs op haar koudst is het zeewater hier alsnog zo'n 25 graden.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
De zomer van 2022 telde in De Bilt maar liefst 81 warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er 64. Recordhouder blijft 2003 met 83 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) kwam uit op 28 in De Bilt, waar 23 normaal is.
Het wordt slechts 11 tot 16 graden. Morgen is het iets minder nat. Er zijn verspreid over het land enkele lichte buien, maar er is ook ruimte voor zon. De temperatuur stijgt naar 13 tot 17 graden.
Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust in Oostende is 12.4°C, door de seizoenen: in de winter 8.0°C, in de lente 9.2°C, in de zomer 16.9°C, in de herfst 15.7°C. Minimale watertemperatuur (5.5°C) in Oostende het gebeurt in maart, maximum (20.0°C) in augustus.
Donderdag begint zwaarbewolkt met op sommige plaatsen nog wat lichte regen of enkele buien. Later wordt het droger met opklaringen vanaf het westen. Maxima rond 15 graden in het centrum.
In 2019 werd die temperatuur voor het eerst in Nederland gemeten: op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, een absoluut record. "Als we nu weer 40 graden zouden meten, zo kort na de vorige keer, zou dat echt een freak event zijn", zegt Kuipers Munneke.
April telt gemiddeld vier officiële vorstdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur 's nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten 4 à 5. De kustprovincies kunnen rekenen op 0 tot 3 vorstdagen.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal.
De temperatuur is de laatste tien jaar gemiddeld met 0,4 graden gestegen naar 17,9 graden. In de nacht is het gemiddeld 13 graden en overdag 23 graden.
De zomer begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 juni en eindigt (meestal) op 23 september. Het begin van de zomer (20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de zomer op de langste dag van het jaar (Midzomer), wanneer de zon het hoogste aan de hemel staat.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
De Nederlandse kust is de landstreek waarmee Nederland grenst aan de Noordzee en aan de Waddenzee. De kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde.
In onze regio zijn Pancratius, Servatius en Bonifatius gekend als 'de ijsheiligen'. Officieel zijn er vijf ijsheiligen: Sint Marmertus op 11 mei, Sint Pancratius op 12 mei, Sint Servatius op 13 mei, Sint Bonifatius op 14 mei en Sophia van Rome op 15 mei (soms ook gekend als koude Sophie).
Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 graden tegen 13,4 normaal was mei 2022 een vrij warme maand. De zon was veelvuldig te zien en dat resulteerde in een zonnige maand met gemiddeld over het land 256 uur zon tegen 225 normaal.
Met een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 normaal was juni 2022 een stuk warmer dan gebruikelijk. De maand was daarnaast opvallend zonnig. De zon scheen over de hele maand zo'n 60 uur meer dan normaal. Ondanks het zonnig weerbeeld was het ook natter dan gebruikelijk.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).