Wanneer we knuffelen (omhelzen, strelen en aaien), helemaal bij huid op huid contact, komt er een hormoon in je lichaam vrij genaamd oxytocine. Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid. Heel belangrijk in een relatie met je geliefde, kind, familie of vrienden.
Door knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij
Oxytocine zou een belangrijke rol in de hersenen spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het hormoon speelt een centrale rol bij vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit.
Het ontwaakt je gelukshormoon
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!
Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.
Tien seconden knuffelen zou al voldoende zijn om een verschil te merken in de bloeddruk. Twee knuffels per dag zou zelfs gezonder zijn dan het eten van een appel.
Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Maar de meesten doen het omdat hun knuffel - net als bij kinderen - een gevoel van veiligheid, warmte en geborgenheid geeft. Omdat ze onzeker zijn of voor een verandering in hun leven staan. Volwassenen die aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe job of een nieuwe studie, grijpen vaker naar hun knuffeldier.
Ook zelfvertrouwen speelt volgens haar een belangrijk rol. “Wie niet zo openstaat voor fysiek contact met anderen, is vaak gewoon onzeker. Ook mensen met sociale angststoornissen, knuffelen doorgaans niet graag, zelfs niet met vrienden. Ze worden er vaak heel erg ongemakkelijk van en weten geen blijf met zichzelf.”
Als iemand je aanraakt of een knuffel geeft komt het stofje oxytocine vrij in je lichaam. Dit wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en geeft je een sterk gevoel van verbondenheid en geluk. Aanraken werkt bovendien stressverlagend.
“Tijdens seks komen stofjes vrij: onder andere dopamine, oxytocine en vasopressine. Dit zorgt voor verlangen, hunkering en obsessie.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Knuffelen of liefdevolle aanrakingen zijn niet alleen fijn, maar is ook nog eens gezond. Het kan een medicijn zijn voor zowel fysieke als geestelijke klachten. Het vermindert stress en geeft een rustig, relaxed gevoel. Werkt als pijnstiller en bevordert genezing en groei.
Volgens een aantal intimiteitsexperts bestaan er verschillende soorten knuffels die stuk voor stuk een verschillende betekenis kunnen hebben. Zo kan een knuffel staan voor romantische intimiteit, maar ook voor veiligheid, vriendschap, emotionele steun of liefde.
Geef een warme knuffel.
Wacht op het juiste moment, wikkel je armen dan om de persoon heen en houd de ander dicht tegen je aan. De meeste mensen waarderen een goede knuffel. Als je echt en troostend bent in je knuffels, zullen de mensen het merken. Wees niet bang om je liefde te delen!
Als iemand je een knuffel van de zijkant geeft of een arm om je heen slaat wil hij/zij je vriendelijkheid en warmte meegeven. Deze knuffel wordt ook wel de 'buddy hug' genoemd omdat deze vooral gebruikt wordt tussen vrienden of kennissen. Meestal als begroeting of manier om voort te bewegen.
De omhelzing met oogcontact
Het wordt ook wel de intieme omhelzing genoemd. Ik zeg niet dat je je vrienden en ouders niet op deze manier kunt omhelzen, maar de meeste mensen omhelzen hun geliefde op deze manier. Het is een romantische knuffel en verliefde mensen uiten op deze manier graag hun liefde.
Deze pluche knuffels van Studio Pets – puppy's en kittens – kennen een speciaal kunstje. Ze werken namelijk met een gratis Augmented Reality-app waarin ze geheel tot leven komen. Met de app maak je een foto of video waarin je favoriete virtuele beestje beweegt en op je schouder komt zitten. Aaien kan ook.
Soms wordt geadviseerd tot 7 maanden geen knuffels in bed te hebben. Je baby moet namelijk in ieder geval goed zelfstandig zijn hoofdje kunnen optillen en kunnen omdraaien. Dan pas kan een knuffel veilig in bed. Let bij knuffels ook op kleine onderdelen als oogjes of draadjes die je kind wellicht kan los bijten.
Soms kan de afweging zo uitvallen dat je bij elkaar blijft ondanks de geringe intimiteit. Soms kies je voor het bespreken van de eenzaamheid en is een bezoek aan een therapeut misschien een goede optie. Het lijkt me goed om te onderzoeken wat de achterliggende oorzaak is van je tegenstrijdige gevoelens.
“Soms toont een partner wat minder affectie omdat hij of zij in aanraking komt met stress, mentale problemen, ziekte of een trauma. Ze focussen zich op zichzelf en hebben even minder aandacht voor jou”, legt Brian Jory, relatie expert uit. Het heeft dus niet altijd met jou te maken.
Het is belangrijk dat jullie je allebei veilig voelen om aan te geven wat jullie behoeftes zijn. Hierna kun je dan gaan kijken hoe je aan deze verschillen kunt gaan werken. Pas op dat je geen conclusies verbindt aan zijn gebrek aan initiatief tot knuffelen, maar vraag hoe dit voor je vriend werkt.
Slapen met een knuffelkonijn, beer of schaapje: veel kinderen kunnen niet zonder. Maar uit onderzoek van Quest blijkt dat ook veel volwassenen niet zonder kunnen. Maar liefst één op de zeven volwassen vrouwen slaapt nog met een knuffel.
Huggy Wuggy is een blauwe harige knuffel met scherpe tanden en slungelige lange armen en benen. In eerste instantie lijkt het een lieve pop, maar hij is een karakter in het online horrorspel 'Poppy Playtime'. Als speler van het spel ben je een voormalig medewerker van een gesloten speelgoedfabriek: Playtime Co.
Naast dat iedereen lekker zelf moet weten wat-ie doet, is het ook nog eens hartstikke goed om met een knuffel te slapen als volwassenen. Uit een onderzoek van de hotelketen Travelodge blijkt dat maar liefst 35 procent van de volwassenen dit doet.