Van verse gist heb je bijna 3x zoveel nodig namelijk. Gangbaar gebruik van instant gist in brood is 1,4% van het meel/bloem gewicht. Dat is 7 gram instant gist op 500 gram bloem of meel. Is je gist vers dan gebruik je 4% van het bloemgewicht.
Hoeveel gist heb je nodig? Om 1 kilogram bloem (dat is voldoende voor 2 grote broden) te laten rijzen heb je nodig: 42 g verse gist. 14 g droge gist.
Voor het berekenen van ingrediënten voor een brooddeeg ga je er altijd vanuit dat de hoeveelheid bloem/meel 100% is. De verhouding verse:droge gist kun je aanhouden als 2:1.
Het is dus nu simpel uit te rekenen als u bijv. 500 gram meel heeft en er moet 50% water in, dan is dat 250 ml. Meelgewicht / 100, die uitkomst (Meelgewicht / 100) X het aantal procenten = ml water wat moet worden toegevoegd. 500 (Gram) / 100 = 5 (Gram), 5 (Gram) X 55 (%) = 275 ml water moet worden toegevoegd.
Hoe dat precies zit, en hoeveel gist je in welke situatie moet gebruiken voor jouw deeg, leg ik je in dit blogje allemaal uit. In alle gevallen geldt dat je minimaal 1 gram en maximaal 3 gram gedroogde gist per kilogram bloem moet gebruiken. Uitgedrukt in een percentage is dat dus 0,1 tot 0,3% gedroogde gist.
Als je te veel gist aan je deeg hebt toegevoegd, zal het deeg rijzen voordat de glutenstructuur goed en wel ontstaan is. Als dit gebeurt, zie je waarschijnlijk grote gaten in het kruim en een kruim die in veel gevallen afbrokkelt. De hoeveelheid gist wordt uitgedrukt in een percentage van het bloem- en meelgewicht.
Je moet wel de hoeveelheid gist dan aanpassen. De verhouding is 1 op 3. Met andere woorden: 1 gram gedroogde gist (of instantgist) staat gelijk aan 3 gram verse gist. Als in je recept 21 gram verse gist wordt gebruikt, dan gebruik je dus 7 gram gedroogde gist.
Waar patissiers werken met verhoudingen – bijvoorbeeld vier gelijke delen suiker, bloem, boter en eieren voor een cake – hanteren broodbakkers percentages in hun recepten. Dit wordt ook wel de bakkersformule genoemd.
Gangbaar gebruik van instant gist in brood is 1,4% van het meel/bloem gewicht. Dat is 7 gram instant gist op 500 gram bloem of meel. Is je gist vers dan gebruik je 4% van het bloemgewicht. Dat is in dit voorbeeld 20 gram.
Van gist naar desem
In zuurdesemland is 20 – 40 % starter een gangbare verhouding . Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van graansoort en uitmalingsgraad en of je vandaag of morgen het brood zou willen bakken.
Gist is een essentieel ingrediënt in veel broodrecepten waaronder pizzadeeg, kaneelbroodjes en nou ja eigenlijk de meeste type broden. Een beetje scheikunde hierachter is dat gist suiker omzet in koolzuurgas belletjes die “vast komen te zitten” in het deeg.
Gebruik je verse gist, dan kun je de gistcellen eerst activeren. Dit doe je door wat gist op te lossen in lauwwarm water (of melk, als je deeg op basis van melk is) en door te roeren tot er een papje ontstaat. Dit papje van lauwwarm water en gist voeg je vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten.
Verse gist bevat ongeveer 30% droge stof en wordt ofwel geperst tot blokken ofwel als gistkruimels verkocht. Droge gist, ook wel instant gist genaamd, is een natuurlijke en levende gist in gedroogde vorm.
Kort antwoord: NEE!Bij de meeste recepten doe je zout en gist bij het meel in je kom en begin je meteen te mengen. Het is absoluut niet nodig om zout aan de ene kant en gist aan de andere kant van je kom te houden om vervolgens even later alles door elkaar te mengen.
Heel kort: nee, je kunt gist niet vervangen door bakpoeder. Het is geen goed plan om bakpoeder zomaar te vervangen door gist en andersom. Zodra je gist en bakpoeder omwisselt, heeft dat ook effect op de andere ingrediënten in het recept.
Droge gist wordt gemaakt van verse gist en bestaat uit korrels. Als je de droge gist oplost in een lauwwarme vloeistof komt het organisme weer tot leven en kun je het gebruiken in je deeg. Droge gist wordt zelden nog verkocht in Nederland. Je kunt het soms nog vinden op webshops.
Verse blokgist is 4 weken houdbaar bij bewaring in de koelkast aan 4 à 5 °C. Bewaar de gist nooit te warm, aangezien ze dan vroegtijdig geactiveerd wordt met verlies van rijskracht als gevolg.
Deze broodverbeteraar kunt u toevoegen aan u brood voor net wat extra kracht, laat het beter rijzen. Recept: Voeg 15 gram toe aan 500 gram bloem of meel.
Een brood met gist is qua structuur wel anders dan wanneer je brood gaat bakken zonder gist. Gist zorgt namelijk voor een luchtige structuur. Hoewel een brood met baking soda in plaats van gist een fantastisch alternatief is, is het wel goed om te weten dat je een vochtiger en machtiger brood krijgt.
Die heeft het moeilijk. In 1960 waren er nog tienduizend bakkers in Nederland, nu nog maar 2500. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim zeshonderd bakkers zullen de komende vijf jaar stoppen. Bovendien neemt het aantal klanten gestaag af, vorig jaar nog met 2,1 procent.
Er is niet een vast percentage water (of vocht in het algemeen) voor brooddeeg. Je kunt hetzelfde brood bakken met 60% vocht, maar ook met bijvoorbeeld 65% of 70%. Hoe meer vocht, hoe luchtiger het brood kan worden en hoe langer het vers blijft. Meer vocht in brooddeeg is ook minder belastend voor je machine.
Het gedeelte van je desem dat je net uit de pot hebt gehaald, kan je gebruiken om brood mee te bakken. Gebruik altijd maximaal 30% desem voor je deeg. Heb je een kilo bloem, dan neem je dus maximaal 300 gram desem.
Instant gist
Het gistproces wordt geactiveerd wanneer de gist in contact komt met warmte en vocht. Het heeft een langere houdbaarheid dan verse gist en kan in de meeste gevallen zonder problemen worden bewaard op kamertemperatuur. Om droge gist te gebruiken, moet je het eerst activeren.
Taart, cake en gebak rijzen niet zomaar de lucht in, daar heb je bakpoeder of baksoda voor nodig. Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel.
Het antwoord is simpel. Je kunt verse gist vervangen door droge gist. De verhouding is 3:1, dat betekent dat je 3 gram verse gist vervangt door 1 gram droge gist.