Bomen nemen uit armoede water met chloor op. Het chloor hoopt zich uiteindelijk op in het bladerdek, dat verbranding- of verwelkingverschijnselen gaat vertonen. Het afsterven van het blad door hoge chloridengehaltes is het meest in het oog springende én het meest nadelige effect van zoutschade.
'Ongeveer zeven gaten van twaalf centimeter per boom. Daar is het bestrijdingsmiddel Roundup in gegoten zodat de bomen zouden sterven. Dit is duidelijk het werk van vandalen.
Bomen in de tuin of in openbare gebieden krijgen zo nu en dan te kampen met een boomziekte. Meestal wordt de ziekte veroorzaakt door schimmels, bacteriën of virussen, maar het kan ook voorkomen dat de boom wordt aangetast door dieren of insecten.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero of Bromory aan. Greenfix Zero en Bromory zijn glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Schaduw & bomen
Het is niet aangenaam om te zwemmen als er schaduw valt in het water. Het water voelt kouder aan. Een zwembad plaatsen dicht bij grote bomen, zorgt voor extra vuil en onderhoud van het zwembad. Plaats daarom een zwembad nooit in de directe buurt van bomen of struiken die hun blad verliezen.
Behandeld zwembadwater (water waarin u onderhoudsmiddelen zoals chloortabletten of andere chemische middelen heeft gebruikt) is echter wel schadelijk. Niet alleen voor planten, maar ook voor vissen, insecten en andere kleine dieren. Dit kunt u dan ook niet in de tuin lozen.
Zowel onder- als boven de grond zijn veel dieren en planten die niet zonder elkaar kunnen leven. Helaas zijn deze dieren en planten niet bestand tegen bleekwater.
Wereldwijd zijn mangroven de enige boomsoorten die goed tegen zout water kunnen. Zulke zout-tolererende planten worden halofyten genoemd. Ook mangroven hebben zoet water nodig. Dat krijgen ze door 90% van het zout uit het water te filteren als ze het zoute water via hun wortels opnemen.
Zuurstofproductie van bomen
Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Bomen gebruiken zelf ook zuurstof voor hun stofwisseling. Bomen produceren dus zuurstof als restproduct bij het omzetten van CO2 in suiker. Alleen door te groeien brengen bomen duurzaam extra zuurstof in de atmosfeer.
Bomen en struiken mogen niet zomaar verwijderd worden uit uw tuin. Er is bijna altijd een omgevingsvergunning of kapvergunning nodig van de gemeente. Zelfs wanneer u alleen grote takken wilt verwijderen is er een vergunning nodig.
Veruit de snelste methode om een boomstronk te verwijderen is om het hart van de boomstronk weg te frezen met een speciaal hiervoor ontwikkelde boomstronkfrees, ook wel bekend als stobbenfrees. Deze zware freesmachine heeft een sneldraaiende schijf met harde beitels en verpulverd daarmee het hout van de stronk.
Bomen worden vooral 'ziek' door schimmels, bacteriën of virussen. Daarnaast kunnen bomen worden aangetast door dieren die bomen aanvreten, of zich erin weten te 'boren'. Soms dragen deze beestjes een schimmel bij zich waar bomen slecht op reageren.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden. Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
De actieve stof van bleek(water, of javel), natriumhypochloriet, is zeer giftig voor alle leven in water en in de bodem. Ook voor ons is het schadelijk bij inademing en contact met de huid. Chloor is niet goed afbreekbaar en zorgt voor een verzilting van de bodem.
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Naast het dempen van hitte spelen bomen een belangrijke rol in de strijd tegen droogte. Boomwortels reiken tot diep in de grond. Daardoor kan de bodem veel water opnemen bij een flinke regenbui. Een beplante bodem warmt dus minder snel op dan een verharde bodem, waardoor minder water verdampt en 'verloren gaat'.
Dit klinkt in eerste instantie wat vreemd, maar het gaat om niets anders dan een chemische reactie. Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water.
Als je zwembadwater schoon is kun je dit gewoon de tuin in laten lopen. Je gazon zal er dankbaar voor zijn, vooral als het al een tijd niet heeft geregend. Het wordt een ander verhaal als je jouw zwembadwater behandeld hebt met chloor. Chloor wordt aan zwembadwater toegevoegd om bacteriën te doden.
Glyfosaat (Roundup®)
Er werd door vele tuinliefhebbers steevast naar de bidon glyfosaat gegrepen wanneer er onkruid de kop opstak. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek zou deze stof echter kankerverwekkend zijn waardoor er eind 2018 een einde kwam aan de verkoop aan particulieren.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Kies je aantal: 1 x 31,95. 2 x 29,95 59,90 Je bespaart 6%