Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Er zijn vier soorten plastic die in contact mogen komen met voedsel: polyethylene terephthalaat (PET, #1), polypropyleen (PP, #5), polystyreen (PS, #6) en polycarbonaat (PC, #7). Meestal zijn de plastic bakjes die je gebruikt om kliekjes op te warmen gemaakt van polypropylene.
Druiven (kunnen exploderen); Eieren (kunnen ontploffen); Luchtdicht afgesloten vloeistoffen; Gedroogde hete pepers (vatten vlam en er komen schadelijke gassen vrij);
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Geschikt voor de magnetron. Vaatwasserbestendig.
Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Bij verhitting vatten plastic, papier en karton snel vlam. Daarnaast komen er chemische stoffen vrij. Hetzelfde verhaal geldt voor plastic: je kunt er flink ziek van worden.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Een lepel in de magnetron kan
Een metalen lepel mag prima in de magnetron gebruikt worden. Dit komt omdat een lepel vaak dik en groot genoeg is om de warmte goed te absorberen. Zodoende zal er geen vlam ontstaan in de magnetron. Wees wel voorzichtig; na het opwarmen van je maaltijd is ook de lepel erg heet.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Welke bakjes in oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.