Elke betonnen of stenen muur kan onze kast dragen. Per element (die elk afzonderlijk worden opgehangen) kan de kast 35 kg dragen. Bij een muur die opgebouwd is uit gipsplaten en houten/stalen stijlen, moeten bijzondere maatregelen genomen worden en vaak is het niet mogelijk een kast aan een dergelijke wand te hangen.
In de meeste gevallen wordt uitgegaan van 1800 kg/m3 soortelijk gewicht voor metselwerk (hierbij wordt uitgegaan van een kale muur die niet verder afgewerkt is door bijvoorbeeld bepleistering).
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg. Welke plug je kunt gebruiken ligt aan de dikte van de gipsplaat.
Bij voorkeur metselen tussen knie- en schouderhoogte (50 tot 150 cm). Niet metselen en lijmen onder 20 cm (alleen toegestaan vanaf vloer- of funderingsniveau) en boven 170 cm (ooghoogte). Maximumgewicht stenen 4 kg en blokken 14 kg.
Een dragende muur heeft meestal een minimale dikte van 20 centimeter, maar dit is niet altijd het geval. Er kunnen ook dragende muren zijn met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter kan nooit dragend zijn.
Bakstenen. Als de muur van steen is gemaakt is het moeilijker om te zien of het een draagmuur is. Meerdere rijen bakstenen achter elkaar maken doorgaans een draagmuur.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker!Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Pluggen ophangen van bijvoorbeeld een schilderij is met een gipsplaat iets anders dan in een betonnen muur. Omdat de gipsplaat een 'holle plaatwand' is, is de plug die je gebruikt ook anders. Met de juiste pluggen maak je een degelijke bevestiging.
Niet-dragende binnenmuren kunnen herkend worden aan hun geringere dikte (9 cm). Zij dienen niet ter ondersteuning van andere bouwelementen (vloeren, muren op verdieping,...), maar als indeling van een ruimte. Openingen in deze muren worden gedragen door betonnen, stalen of houten lateien (draagbalken).
Het gewicht is 2 Kg per stuk. Bij wanddikte 55 mm (klamp) gaan er 39.9 in een m2. U heeft dan 12.3 Kg mortel per m2 nodig, dit excl morsverlies. Bij wanddikte 102 mm gaan er 68.7 in een m2 en heeft u 33.7 Kg mortel nodig per m2 excl morsverlies.
Dankzij de Gyproc®-schroefpluggen kun je voorwerpen tot 20 kg ophangen aan eender welke gipsplaat. De Gyproc®-wandpluggen kunnen dan weer per plug een gewicht tot 30 kg dragen en bij dubbele beplating tot zelfs 50 kg. Let er steeds op dat je voorwerpen volgens de juiste werkwijze ophangt!
In het algemeen is het aan te raden om gipsplaatschroeven te gebruiken die voor ongeveer 2/3 deel in het te bevestigen materiaal geschroefd kan worden. Zo weet u zeker de schroef goed in de gipsplaat en het bevestigde materiaal blijft zitten.
Als je op zoek bent naar een snelle en sterke bevestiging in een gipsplaat, dan kies je voor de gipsplaatplug. Deze plug boort zichzelf in de plaat en zekert automatisch, ook met isolatie achter de plaat. Zo hang je lichte tot middelzware voorwerpen - denk aan een gordijnrail, kapstok of een TV - in een handomdraai op.
Gipsplaten komen in standaard maten, die variëren van 9,5 millimeter tot 12,5 millimeter dik. Twee van deze wanden met ertussen leidingen, ruimte en isolatiemateriaal, zorgen samen voor een gipswand van zo'n 40 tot 60 millimeter dik.
Bekijk de muur vanaf uw kijkpositie op uw stoel/bank. De beugel zou op ooghoogte op ongeveer tweederde van het scherm moeten zitten.Teken de afstand af onder de schroefgaten van de muur.Zo heeft u de optimale kijkhoogte voor uw televisie.
De vergunningsplicht hangt af van de exacte werkzaamheden die je wil uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een deur in een draagmuur maken of in de buitenmuur, dan heb je ongetwijfeld een vergunning nodig! Voor niet-structurele werken heb je die vergunning niet altijd nodig.
Dragende muur herkennen door de muur te volgen
Een simpele manier om een draagmuur herkennen is door de muren in je woning te volgen. Zie je dat muren doorlopen in de kruipruimte, dan is dit een draagmuur. Het zelfde gedlt wanneer je balken op zolder ziet lopen die leunen op een muur.
Een dragende muur is een muur die het gewicht van de bovenliggende constructie bij een gebouw draagt en de krachten overbrengt op de fundering. Dergelijke muren mogen niet verwijderd worden bij verbouwingen zonder dat de dragende functie door een ander constructie-element, bijvoorbeeld een balk, wordt overgenomen.