De meest risicovolle en tevens ondoorzichtige producten zijn bijvoorbeeld cryptovaluta en meme stocks, aandelen die enorme koerssprongen kunnen laten zien doordat de aan- en verkopen mede gestuurd worden door berichtgeving op sociale media die massa's kleine beleggers in beweging kunnen zetten.
Aandelen zijn risicovolle beleggingen.
Het grootste nadeel van beleggen in aandelen is dat het een hoog risico heeft. Dit komt doordat aandelen erg volatiel zijn. Dit betekend dat de prijs op korte termijn flink kan fluctueren.
Het eerste voorbeeld van een risicovolle ETF is de Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF. Deze ETF volgt de Amerikaanse S&P 500 inversed. Dit betekent dat je rendement hoger wordt wanneer de index daalt. De ISIN-code van deze ETF is LU0322251520.
Beleggingsrisico's verminderen. Je kunt de risico's van beleggen verkleinen. Zo is het verstandig je geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Obligaties bijvoorbeeld, geven over het algemeen minder risico dan aandelen.
Je kunt maximaal je inleg verliezen. Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: kans op hoge winst, heel hoog risico. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg. Je moet dan bijbetalen.
Bij de keuze voor een beleggingsbank spelen gebruiksgemak, lage kosten en veiligheid een grote rol. Een voordeel van beleggen bij uw eigen bank is dat u al een lopende rekening heeft waardoor het vrij eenvoudig is om een beleggingsrekening te openen.
Tijdens of in aanloop naar een recessie of economische crisis zullen de meeste beleggers een oogje op de zogenaamde defensieve aandelen houden. Defensieve aandelen zijn de aandelen van bedrijven die in tijden van economische neergang overleven of bloeien.
Staatsobligaties - obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen. Dit schuldpapier leverde altijd een zo goed als risicovrij rendement op.
Het grootste verschil tussen de twee is de eenvoud. Met ETF's belegt u met één transactie in een mandje van tientallen tot honderden aandelen, terwijl u tientallen orders moet uitvoeren om een gespreide portefeuille van individuele aandelen op te bouwen.
ETF's kunnen op elk moment tijdens normale beurstijden worden verhandeld, met gebruik van alle gebruikelijke transactiemethoden voor aandelen (zoals marktorders, limietorders, stoporders, short verkopen en op prolongatie kopen).
68 procent van de spelers verliest geld op de beurs.
Het rendement op je spaargeld wordt gerealiseerd door de geboden spaarrente, maar ook de inflatie (geldontwaarding) en de vermogensrendementsheffing (belasting op vermogen) spelen mee. Het hoogste rendement op je spaargeld krijg je dus door deze drie elementen tegen elkaar af te zetten.
Aandelen – Beleggen in aandelen is wellicht de bekendste beleggingsvorm en blijft populair. Als u een aandeel van een bepaald bedrijf koopt, wordt u op economisch vlak mede-eigenaar van dat bedrijf. U hebt vervolgens recht op een deel van de winst, die meestal jaarlijks wordt uitgekeerd in de vorm van een dividend.
Het aankopen van goud zorgt voor een betere spreiding in uw beleggingsportefeuille. In tijden van onrust, zoals de coronacrisis, stijgt de goudprijs of daalt minder snel dan de aandelenmarkten. Het is dus een goede aanvulling op aandelen.
In principe zijn er drie stappen voor het goed voorbereiden op een financiële crisis: zorg voor een manier om geld te verdienen (maak geld), leer geld te behouden door sparen (hou geld) en leer hoe je geld voor je laat werken (investeer geld).
Mocht de beurs net onderuit gaan als jij het nodig hebt, dan moet je je aandelen met verlies verkopen. Dat is doodzonde, want zoals gezegd krabbelen de beurzen doorgaans op termijn weer op. Zolang je de aandelen nog in bezit hebt, is het slechts een papieren verlies en heb je nog een kans om weer boven water te komen.
De voordelen van ETF beleggen
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
In theorie is het maximale verlies van een ETF 100%, net zoals bij aandelen. Wanneer alle bedrijven in de ETF failliet gaan dan is de ETF zelf ook niets meer waard.
Wanneer een ETF van de beurs gehaald wordt, en geliquideerd wordt, zal de sponsor alle assets under management verkopen. Dit zijn bijvoorbeeld de aandelen in de portfolio van het fonds.