Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
Gaten met een functie
Zo zorgt de vorm van het blad er onder andere voor dat het regenwater niet op de andere planten terecht komt. Bij een dicht blad stroomt dit namelijk van de plant af, maar door de gaten van de Monstera komt het regenwater bij de eigen wortels terecht.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Als je plant nog jong is, heeft ie misschien nog geen luchtwortels. Heeft ie ze wel, dan kan je ze ook om je mosstok laten groeien. Als ze erg lang zijn, kan je ze voorzichtig om de mosstok heen wikkelen, maar je kan ze ook gewoon met touw vastbinden.
De plant moet nog acclimatiseren
Als je een plant verplaatst, moet hij wennen aan een nieuwe plek. Dat geldt als je hem in huis verplaatst, maar ook als je hem net hebt gekocht bij een tuincentrum of kweker. Het kan wel een jaar duren voordat hij zich helemaal op z'n plek voelt – maar meestal gaat het wel wat sneller.
De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
De gatenplant (Monstera deliciosa) is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae). Het is een kruipende klimplant, die van nature voorkomt in de tropische regenwouden van zuidelijk Mexico tot in Panama. De plant heeft een dikke stengel, die tot 20 m lang kan worden.
Licht en standplaats
Zo staat 'ie ook bij jou thuis het liefst: uit de felle middagzon, met 's ochtends of einde dag een paar zonnestralen. Hij kan ook prima met alleen daglicht toe. Zet 'm dus niet pal voor een raam op het zuiden. Als de bladeren een gelige, vale gloed krijgen, dan staat je Monstera te licht.
Een Monstera kan je prima stekken op water. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de afgeknipte stek in een glazen fles of potje te zetten. Vervang het water elke week om de stek van genoeg voedingsstoffen te voorzien. Na een aantal weken zullen de wortels vanzelf gaan groeien.
Als er onder de grond geen ruimte meer is om te groeien, groeit je plant boven de grond ook slechter of zelfs helemaal niet. Hier leer je alles over verpotten. Krijgt je plant voldoende licht? - wanneer een plant te donker staat laat hij snel blad vallen en zal hij veel minder snel nieuwe blad maken.
Wat is de oorzaak van een druppelende monstera? Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Plaats de Monstera in de halfschaduw of op een lichte plek, uit direct zonlicht. Merk je dat blad klein en bleek is, of dat de plant tijdens het groeiseizoen (april-oktober) geen nieuw blad aanmaakt? Dan krijgt de Monstera waarschijnlijk te weinig licht, en kun je de plant beter wat dichter bij het raam plaatsen.
De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende.
Om een Monstera te stekken moet je een blad hebben + stengel + luchtwortel. Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter).
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat.
Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de Monstera, Philodendrons, de graslelie, Syngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Als de monstera een aantal jaar oud is, komen er allerlei vertakkingen tevoorschijn. Dit zijn luchtwortels die een plek zoeken om zich aan vast te hechten. Bind ze aan de stok en de plant zal mooi verder groeien in de hoogte. Zo kunt u de plant mooi in vorm houden.
De Monstera is een kamerplant die je laag kan houden als struik, maar hij is er ook op mosstok. De Monstera is van oorsprong een klimplant en daarom doet hij het uitstekend op een mosstok.
De prachtige grote bladeren zorgen ervoor dat deze plant een eyecatcher in huis wordt. Deze Monstera is 150 cm hoog en kan doorgroeien tot ongeveer 170 cm hoog. De potmaat van deze grote groene kamerplant is 27 cm. Hoe groter de bladeren zijn, hoe groter de gaten in de bladeren.
De luchtwortels kun je vaak op verschillende plekken op de stengel vinden. Dat komt omdat deze wortels in de natuur een heel andere functie hebben. Ze helpen planten namelijk met klimmen door vast te groeien aan bomen en muren om zo wat meer zonnestralen op te kunnen vangen.