Eén zakje (gemengde) sla van 100 gram is voldoende voor 2 à 3 personen.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Een portie (schaaltje) sla weegt meestal 25 gram. In combinatie met andere groenten, zoals tomaat, ui, komkommer en radijs zit je wel al snel aan jouw dagelijkse portie van 250 gram.
Maaltijdsalades van de supermarkten zijn helemaal niet zo gezond als de naam doet vermoeden. Ze bevatten veel zout en vet en ze zijn calorierijk. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan om een gezonde salade te maken. De Consumentenbond testte de populairste salades (geitenkaas en caesar) van zes supermarkten.
De maaltijdsalades bevatten allemaal meer vet dan de pizza. Wel is het gehalte verzadigd vet ongeveer de helft lager. Welke vetten zitten er dan in de maaltijdsalades? De quinoa salade bevat verreweg de meeste vetten.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Veel kant-en-klare maaltijdsalades bevatten namelijk ontiegelijk veel zout, suiker, vet en calorieën. Logisch, want kant-en-klare producten moeten op de een of andere manier smaakvol en houdbaar worden gemaakt.
Sommige maaltijdsalades van Albert Heijn blijken ware caloriebommen te zijn. Het Voedingscentrum vindt dat een goede kant-en-klaarmaaltijd tussen de 400-700 kilocalorieën (kcal) zou moeten bevatten per portie. In de AH Mozzarellasalade van Albert Heijn telt maar liefst 779 kcal.
Eén zakje (gemengde) sla van 100 gram is voldoende voor 2 à 3 personen.
Er zitten 4 kilocalorieën in 1 schaaltje (25 gram) sla. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sla'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gemengde Sla (50 g) bevat 8 calorieën.
Huzarensalades vanaf 10 personen
(150 gram p.p.) (250 gram p.p.)
De milde smaak van veldsla combineert goed met fruit, nootjes of ei. Reken op 50-75 gram per persoon.
Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…) Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood, 150 gram pastasalade of 2 tot 3 gemiddelde aardappelen.
De meeste vezels vind je in de maaltijdsalade met biet en witte kaas en de maaltijdsalade met avocado en gerookte kip. De minste vezels vind je in de maaltijdsalade met Hollandse garnalen en de maaltijdsalade met Thaise kip.
Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel luchtdicht af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
Een dressing is een saus op basis van olie, eventueel met azijn, die gebonden wordt met een eidooier, yoghurt of room. De meeste kant-en-klare vinaigrettes en dressings zijn gemaakt met plantaardige oliën, dus gezonde vetten. Omdat het gezonde vetten zijn, wil dat niet zeggen dat je er onbeperkt van mag eten.
Zo kom je met 100 gram sla al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K. Ook zitten er verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat erg belangrijk is voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast bevat sla een heleboel mineralen, zoals mangaan, kalium en ijzer.
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo'n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. De gemiddelde Nederlander houdt zich daar met 45% energie uit koolhydraten en 237 gram koolhydraten per dag, keurig aan.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.