Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Dit bedrag wordt ingehouden door je bewindvoerder. Bij de hoogte moet je denken aan een bedrag tussen € 1.207,- en € 3.208,- (in 2022), afhankelijk om hoeveel personen het gaat, of je ondernemer bent of persoonlijk in de schuldsanering zit.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
Bij een schuldsanering verstrekt een gemeentelijke kredietbank een saneringskrediet. De schuldeisers krijgen ineens het bedrag uitgekeerd waar ze mee akkoord zijn gegaan. U betaalt het krediet in 36 maanden terug aan de gemeentelijke kredietbank. Het percentage dat aan de schuldeisers is aangeboden ligt vast.
Als er geen sprake van kinderbijslag is en je inkomen op bijstandsniveau dan is er ruimte voor ongeveer 50 euro per maand voor kleedgeld, kapper etc.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Er bestaat ook een mogelijkheid om de schuldsanering eerder te beëindigen dan na deze drie jaren, namelijk door het aanbieden van een akkoord aan uw schuldeisers. Slaagt het aangeboden akkoord, dan eindigt de schuldsanering namelijk eerder en daarmee ook de aan de schuldsanering verbonden verplichtingen.
Een bewindvoerder probeert zich wel te houden aan een normbedrag. Meestal is dat 40 euro per week voor 1 persoon en per gezinslid 10 euro erbij. Dus als je met vier mensen bent, is dat 70 euro in de week.
Nee. U wordt niet toegelaten tot de Wsnp als u al eerder in de Wsnp hebt gezeten.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
De rechtbank benoemt een bewindvoerder die controleert of alles volgens afspraak verloopt. U moet de bewindvoerder alle informatie geven die belangrijk is voor de afhandeling van de wettelijke schuldsanering. Tijdens de regeling betaalt u meestal zelf uw rekeningen en vaste lasten, maar soms doet de bewindvoerder dat.
De einddatum die wordt gemeld, is de datum waarop de rechter de schone lei heeft uitgesproken. Vanaf die datum blijft je registratie nog 5 jaar staan. Daarna verwijderen we de registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar, omdat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen.
Het vrij te laten bedrag(vtlb) is het bedrag dat uw cliënt tijdens een schuldregeling overhoudt om van te leven. Bij het bepalen van de hoogte van het vrij te laten bedrag wordt rekening gehouden met inkomen uit arbeid, bijzondere omstandigheden en bijzondere kosten.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
In het Centraal Insolventie Register (CIR) staan gegevens van faillissementen, surséances (uitstel) van betaling en de Wsnp. De Raad voor de Rechtspraak beheert dit register. Op de website van het CIR kunt u zoeken of iemand is toegelaten in de Wsnp.
Wettelijk minimum leefgeld
Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon. Voor elk extra gezinslid komt er nog 10 euro bij. Voor een tweepersoonshuishouden geldt dan dus een normbedrag van 50 euro per week.
Een Leefgeldrekening is een particuliere betaalrekening met een bankpas om te pinnen bij geld- en betaalautomaten. Bewindvoerders en curatoren gebruiken deze rekening om het leefgeld van een onderbewindgestelde op te storten. Hij kan niet rood staan op deze rekening.
Elke lening of schuld kan dus verjaren. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker na een bepaalde tijd wettelijk geen aanspraak meer kan maken op je geld. De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar iedere lening of schuld heeft zelf een eigen verjaringstermijn. Voor een consumptief krediet is dat 5 jaar.
Wanneer verjaart een schuld? Schulden kunnen verjaren als de kredietgever de schuld een aantal jaar niet opeist. Dat wil zeggen dat u geen verzoek om betaling of een aanmaning krijgt. De termijn gaat in op het moment dat de schuld ontstaat of op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.
Lukt het niet om de rekeningen op tijd te betalen, wacht dan niet af, maar onderneem actie. Als je niets doet, kun je te maken krijgen met boetes, waardoor de geldproblemen nog groter worden. Klik hier voor extra informatie over betalingsachterstanden. Neem contact op met de organisatie(s) waar het om gaat.
Ja, u kunt tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Houdt u er rekening mee dat uw financiële situatie hierdoor wijzigt. En dat het gevolgen heeft voor uw Wsnp. Bespreek uw voornemen daarom eerst met uw Wsnp-bewindvoerder.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Samenwonen met een partner die schulden heeft, hoeft geen probleem te zijn. Maar dan moet uw partner de schulden wel afbetalen en de betalingsachterstanden wegwerken. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de schulden en vast te leggen van wie de schulden zijn.