Een handige vuistregel is 1,5 keer zoveel verse kruiden als gedroogde. Onthoudt hierbij dat je altijd meer kunt toevoegen, maar minder lastig zal worden.
Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree.
Gedroogde kruiden kun je het beste mee laten koken, stoven of bakken. Zo heeft de smaak de tijd om “los” te komen en te mengen met de smaak van de rest van het gerecht.
Normaal gebruik van salie:
Salieblaadjes worden gebruikt als thee en als specerij in worst, vlees, vis en honing. Ze worden ook toegevoegd aan kaas, salades en andere voedingsmiddelen.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Denk aan één of twee kopjes per dag. Ook mag je saliethee maximaal 3 weken achter elkaar drinken. Saliethee bevat de plantengifstof thujon. Wanneer je 3 weken achter elkaar saliethee drinkt, kan het stofje ervoor zorgen dat je gaat hallucineren en verslaafd raakt aan de thee.
De blaadjes van de salie zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur van salie is sterk en doordringend.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
De smaak van gedroogde is vele malen sterker en kan soms wat bitter worden, dus gebruik altijd minder dan in het recept voorgeschreven staat. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Een handige vuistregel is 1,5 keer zoveel verse kruiden als gedroogde.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Als regel kan je nemen dat je voor elke halve theelepel gedroogde kruiden ook een eetlepel verse kan nemen. Maar niet altijd kan je verse kruiden vervangen voor gedroogde, denk maar aan pesto, dan kan alleen met verse basilicum.
Salie als geneeskrachtig kruid
De volgende opsomming leert ons dat Salie een belangrijk kruid is voor wie de geneeskrachtige werking hiervan wil leren kennen; Werkt tegen nachtelijk zweten tijdens de overgang, snel werkende schildklier en nervositeit. Werkt tegen ontstekingen en infecties. Bevordert de spijsvertering.
Salie bevat allereerst krachtige antioxidanten. Rozemarijnzuur is daar een van, dit is een polyfenol, oftewel een sterk antioxidant. Maar het bevat nog meer antioxidanten, namelijk carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder meer je lever ondersteunen.
Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Salie bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, K, B6 en calcium en ijzer. Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Kun je geen verse salieblaadjes vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het door majoraan, rozemarijn of tijm.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.
Huismiddel tegen keelpijn : salie
En niet zonder reden : salie verzacht de slijmvliezen en is een ware traktatie bij jeukende keelpijn! Het begin van een ontsteking kan worden afgeremd met salie. Als je speciaal geoogste salie wilt gebruiken voor een verkoudheid, dan is de bereiding als thee ideaal.
Salvia officinalis of echte salie is een bekend keukenkruid. In dezelfde lipbloemenfamilie zitten zo'n 1200 verschillende soorten sierlijke tuinplanten.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend. Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.