De Spaanse schooldagen zien er anders uit dan de Nederlandse schooldagen. Een normale schooldag begint om 08.30 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is het tijd voor de 'beroemde' siësta!
Maar in Spanje wordt ook gezwoegd. Bijvoorbeeld op scholen. De schooldag van de meeste kinderen eindigt pas tegen een uur of vijf. Alle kinderen tussen de zes en zestien gaan verplicht naar school.
Schooluren in Spanje
De schooluren variëren van school tot school. Meestal duurt een dag van 9u tot 16u, met 1 uur lunchpauze. Steeds meer scholen hebben geen lunchpauze en de lessen eindigen al om 14u. De lessen zijn gewoonlijk verdeeld in 2 blokken van 45 minuten.
Verplichte onderwijstijd basisschool
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio).
De overstap naar Spaans onderwijs kan voor sommige kinderen dus best groot zijn. In de onderbouw zijn kinderen namelijk al van 08:30 tot 17:00 op school aanwezig. Daarnaast horen we bij de Wereldschool regelmatig dat kinderen ook nog redelijk veel huiswerk meekrijgen. Zeker iets om als ouder rekening mee te houden.
In welke taal wordt er les gegeven? | Spaanse school systeem. Een belangrijk feit is dat de scholen niet tweetalig zijn. Uw kind zal volledig in het Spaans onderwezen worden (of een regionale taal), met uitzondering van de Engelse les.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
In totaal moet je kind van groep 1 tot en met groep 8 minimaal 7520 klokuren leskrijgen op school. In de eerste vier jaar zit je kind ten minste 3520 uur op school, groep 5 tot en met 8 tellen samen minstens 3760; de resterende 240 uur mogen scholen naar eigen inzicht verdelen over de onderbouw en bovenbouw.
Op verschillende momenten gedurende dag is er aandacht voor de sociaalemotionele ontwikkeling. Rond de klok van 10 uur is er een kort drink- en fruitmoment. Om 12:00 lunchen de leerlingen met elkaar en de leerkracht in de klas om vervolgens even buiten te spelen op het speelplein.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
Kosten | De kosten van elke school lopen sterk uiteen, afhankelijk van of ze gezamenlijk, openbaar of privé zijn. De totale prijs kan bijvoorbeeld variëren tussen 2.000 en 10.000 euro per jaar (afhankelijk van subsidies.)
Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20/21 juni tot ongeveer 11/12 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
De ene dag heel veel lessen en een andere dag bijna geen, mag dus niet. Je schooldag mag ten vroegste om 8 uur beginnen, dus niet eerder. Hij eindigt ten vroegste om 15 uur en ten laatste om 17 uur. De school kan op dit dagschema wel een afwijking of een uitzondering aanvragen, maar dit gebeurt niet zo vaak.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
In een traditioneel rooster bestaat de lesdag uit 5 tot 8 lessen met een lengte van ongeveer 40 tot 60 minuten. Vakken worden aangeboden gedurende het gehele schooljaar.
Een andere praktische reden waarom scholen niet later dan half negen starten, is de mogelijkheid na schooltijd deel te nemen aan sport, muziekles en andere activiteiten. De onderwijswetgeving en andere regelgeving zegt dus niets over het moment van aanvang van scholen.
Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zal zijn om te beginnen. Het bioritme van jongeren is vanaf hun dertiende tot hun twintigste anders waardoor ze later in slaap vallen. Dit komt door het slaaphormoon melatonine.
dinsdag: waarschijnlijk genoemd naar een verder onbekende, Germaanse god Thingsus, de god van de volksvergadering. Een andere mogelijkheid is een verband met ding in de betekenis 'vastgestelde tijd voor de rechtszitting'. Mogelijk werd er in vroeger tijden op dinsdag rechtgesproken.
Het Spaanse onderwijssysteem
In Spanje beginnen ze nog een jaartje later. De leerplicht gaat in vanaf het zesde jaar en je kinderen zijn, net als in Nederland, verplicht tot hun zestiende onderwijs te volgen. Voor hun zesde levensjaar kunnen je kinderen al naar de kleuterschool, waar ze vanaf hun derde terecht kunnen.
Zo gaan alle leerlingen na de basisschool naar de ESO, de Spaanse middelbare. Het niveau van de ESO komt overeen met HAVO niveau in Nederland.
In Spanje is speciaal onderwijs veel minder gangbaar. Het onderwijs is in Spanje inclusief en kinderen moeten zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs. Er zijn wel speciale scholen, maar die zijn gereserveerd voor meervoudig beperkte kinderen.