Het Prinsdom Monaco is geen onderdeel van de Europese Unie en is dus niet zonder meer onderworpen aan Europese mandaten en richtlijnen. Vanwege een traditie schikking met buurland Frankrijk, zijn douaneheffingen en btw wel van toepassing in Monaco. Sinds 1870 heft Monaco geen inkomstenbelasting meer op zijn inwoners.
De economie van Monaco is nu vooral gericht op financiën, handel en toerisme. Lage belastingen hebben veel buitenlandse bedrijven getrokken en zijn goed voor 50% van de jaarlijkse overheidsinkomen. Toerisme is goed voor 25% voor de overheidsinkomen.
1 op de 3 inwoners is miljonair
Met een 12.638 miljonairs is maar liefst 1 op de 3 inwoners miljonair. Monaco heeft zonder twijfel dus ook de hoogste bevolkingsdichtheid als het aankomt op miljonairs. Je moet dan ook veel doen, en vooral veel geld hebben, om binnen te komen in deze stadstaat.
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro's.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
Er is ook goed nieuws te melden: in Dubai betaal je namelijk geen inkomstenbelasting. Net als veel andere landen in het Midden-Oosten verdienen de Verenigde Arabische Emiraten voornamelijk zijn omzet door de olie-industrie en meer en meer door de toerismesector.
In de beginfase moet een persoon een tijdelijke verblijfskaart verkrijgen, ook bekend als de „Carte de Sejour Temporaire” . Met deze kaart kan een persoon 12 maanden in Monaco verblijven. Tijdens deze jaarlijkse periode moet de persoon minimaal in Monaco wonen voor 3 drie maanden om uw verblijf te bevestigen.
Bijvoorbeeld, in Monaco moet u betalen voor: Fles of karton van melk (1 liter): 1.30 EUR. Populaire gele kaas (1 kg): 20 EUR. Een fles bier van een bekend merk: 1.90 EUR.
Alleen kinderen die in Monaco zijn geboren uit onbekende ouders worden Monegasken door het simpele feit van hun geboorte. Dit is de enige uitzondering op de bodemwet die niet wordt erkend in Monaco, waar alleen de bloedwet , zoals gespecificeerd door de grondwet en de Monegaskische wet, van kracht is.
De deur staat open wanneer u er een arbeidsovereenkomst heeft in een bedrijf dat gevestigd is in Monaco, of wanneer u er een nieuwe onderneming heeft opgestart, of als u kan aantonen dat u vermogend bent en minimum 500.000 euro naar een bank van Monaco stortte.
De armoedegraad in Monaco is 0,0
Volgens het CIA World Factbook leeft niemand in Monaco onder de armoedegrens. Dat is natuurlijk eveneens geen echte verrassing. Andere landen die amper armoede kennen, zijn Turkmenistan, Taiwan en Kazachstan.
De reden waarom het echt interessant is, als ik het goed heb kan je na een aantal jaar wonen en leven in monaco burgerschap aanvragen en ben je ook vrijgesteld van alle belastingen. Max heeft een basis inkomen van rond de 24 miljoen per jaar tel uit je winst, dit is gewoon zeer slim.
De belastingdruk is in Frankrijk het hoogst met 46,1%. Daarna komt Denemarken met 44,9% en België met 44,8%. Andere Europese landen waar een groter gedeelte van het bruto binnenlands product (BBP) naar de overheid gaat zijn Zweden, Finland, Oostenrijk, Italië, Luxemburg en Noorwegen.
Binnen de Europese Unie verschilt de belastingdruk van lidstaat tot lidstaat ook sterk. Zo is de belastingdruk in Roemenië met 29,4% het laagst en in Denemarken met 48,7% het hoogst.
U moet er ook mee instemmen om er meer dan drie maanden per jaar te wonen. Om een fiscale woonplaats te krijgen , moet u er minimaal 183 dagen per jaar wonen, anders zou Monaco het land moeten zijn waar u de meeste tijd per jaar doorbrengt.
Ook kan je een heerlijke lunch nuttigen bij één van de vele restaurantjes die Monaco telt. Dan moet je rekenen op ongeveer 20 euro per persoon. Dan heb je een heerlijke salade of burger en natuurlijk een lekker fris biertje erbij. Voor het avondeten kan je rekenen op ongeveer 35 á 40 euro.
Monegasken zijn een kleine bevolkingsgroep voornamelijk wonend in de stadstaat Monaco aan de Côte d'Azur. In Monaco wonen circa 40.000 mensen, maar slechts 5000 bezitten de Monegaskische nationaliteit. De meesten spreken Frans en Italiaans, maar ook het Monegaskisch wordt nog gesproken.
Parkeren in Monaco
In een openbare (dus niet-commerciële) garage parkeer je het eerste uur je auto zelfs gratis, daarna gaat de teller pas lopen. Voor ongeveer 7 uur parkeren in Parking Place d'Ames (Rue Terrazzani) waren wij als ik het me goed herinner nog geen 17 euro kwijt.
Landen als Panama, Bermuda of Belize profileren zich als belastingparadijs in de hoop vermogende bedrijven en particulieren aan te trekken. Bovendien levert het kleine beetje belasting dat ze heffen, voor de kleine (ei)landen alsnog relatief een aardige duit op.
Rijkste sporter, nauwelijks belasting
Zijn management let als een havik op alles wat illegaal poogt mee te liften op zijn 'merk' en regelt zijn sponsordeals. Over al dat geld betaalt hij nauwelijks belasting. Al in zijn eerste Formule 1-seizoen, in 2015, trok hij naar Monaco.
Max Verstappen zijn woonplaats is Monaco, waar hij al enige tijd een prachtig appartement huurt. Het appartement van Verstappen ligt in de peperdure wijk Fontvieille en dan heb je ook wel wat. Zo heeft hij vanaf zijn balkon prachtig uitzicht over de zee en ook zit er een Roll Royce Garage om de hoek.
Het is mogelijk om vastgoed te kopen in Dubai terwijl u geen inwoner bent. Dit is mogelijk met een hypotheek waarbij de waarde van de verstrekte hypotheek niet hoger kan zijn dan 50% van de aankoopprijs. Afhankelijk van uw situatie, salaris, werknemer/ondernemer etc. kan de bank u een hypotheek verstrekken.
Je hebt slechts een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van het inreizen. Wanneer je in Dubai aankomt, ontvang je een stempel in je paspoort. Dit is een VOA: Visa on arrival. Je mag nu 30 dagen in Dubai verblijven en je kunt deze tijdens je verblijf verlengen tot 60 dagen.
Dubai als belastingparadijs
Doordat er geen belastingen worden geheven worden er ook nauwelijks belastinggegevens bijgehouden door de lokale autoriteiten. Dit maakt het makkelijk om crimineel geld wit te wassen en identiteiten en vermogens van criminelen te verhullen[2].