Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
De smaak van gedroogde is vele malen sterker en kan soms wat bitter worden, dus gebruik altijd minder dan in het recept voorgeschreven staat. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Een handige vuistregel is 1,5 keer zoveel verse kruiden als gedroogde.
Gedroogde kruiden kun je het beste mee laten koken, stoven of bakken. Zo heeft de smaak de tijd om “los” te komen en te mengen met de smaak van de rest van het gerecht.
Pro Tip: Gebruik deze algemene vuistregel bij het vervangen van kruiden. Voor elke 1 eetlepel verse kruiden, gebruik 1 theelepel gedroogde kruiden. Voor elk 1 theelepel gedroogde kruiden, gebruik 1 eetlepel verse kruiden.
Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
In gedroogde kruiden zitten dus ietsje minder gezonde stoffen dan in de verse varianten, maar het verschil is echt minimaal. Voor je gezondheid maakt het dus weinig uit.
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.
Het bevat antioxidanten en flavonoïden. Tijm kan gebruikt worden tegen acne, infecties, hart- en vaatziekten, aandoeningen van de luchtwegen, diarree, maagkrampen en kanker.
Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk te vervangen is. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterraanse of Provençaalse kruiden.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Naast vitaminen bevat rozemarijn ook een aantal belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium en ijzer. Natrium en kalium zorgen samen met chloride voor een goede vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Daarnaast spelen ze een rol in het overbrengen van zenuwprikkels en het samentrekken van je spieren.
Nee, de rozemarijn is niet giftig. Het is wel aan te raden om rozemarijn matig te gebruiken in de keuken en als thee.
Kaneel kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van je cholesterol. Daarnaast kan het ook bijdragen aan het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat de opname van koolhydraten mogelijk vertraagt wordt en tegelijkertijd een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid.
Onze hersluitbare kruidenmixen hebben een sterke smaak en zijn perfect om te gebruiken in jouw keuken! Allemaal komen ze in een voordeelverpakking, waardoor je er super lang mee kan doen. De naam zegt het al: de 'Kan op alles – Mix' kan op alles! Deze kruidenmix is zo lekker dat je het straks overal overheen strooit.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.