Een gemiddelde goed geïsoleerde woning gebruikt elk jaar 700 m³ gas voor verwarming. Eenzelfde soort woning, maar dan niet geïsoleerd, gebruikt maar liefst 3100 m³ gas per jaar.
Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.250 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 2.600 m3 gas per jaar nodig. Dat is ruim 2 keer zoveel!
Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.
Hoeveel gas verbruik je per dag? Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m3) gas.Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen.
Ja, 10 m3 gas per dag wordt over het algemeen als veel beschouwd. Het gasverbruik in een huishouden kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de isolatie, het gebruik van gasapparaten en individueel gedrag.
Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 1470 kubieke meter aardgas per jaar. Dit betekent dat het gemiddelde dagelijkse verbruik van aardgas iets meer dan 4 kubieke meter bedraagt. Maar er is een groot verschil tussen een gezin dat woont in een huis en een gezin dat woont in een appartement.
De kosten van verwarming per dag variëren. Een gemiddeld Nederlands huishouden met een gasgestookte CV-ketel verbruikt ongeveer 36 m³ gas per dag, want 1,5 m³ maal 24 uur, tijdens koude winterdagen. Dat komt neer op ongeveer €21,60 per dag.
Gasverbruik per dag
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat.
Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%.
Het aardgasverbruik van een doorsnee gezin bedraagt gemiddeld 2.326 kWh (koken + warm water). Als aardgas naast koken en water ook voor de verwarming wordt gebruikt, stijgt het verbruik naar een gemiddelde van 17.000 kWh.
Gemiddeld gasverbruik in Nederland
Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1169 m³ gas per jaar. Hieronder zul je zien dat het werkelijke aantal behoorlijk uiteenloopt per situatie. Op je energiemeter, je energierekening of in de online omgeving van je energieleverancier zie je hoeveel jij verbruikt.
De besparing op gas met dakisolatie is 11 kubieke meter voor elke m2 dak. Bij een huis met een schuin dak van 55 m2 bespaar je elk jaar: € 320. Dat is een besparing van 500 m3 gas voor een onverwarmde zolder.
Controleer of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door de dikte van de buitenmuur te meten. Dit doe je het beste bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24 cm dik is, dan heeft je woning zeker geen spouwmuur. Is de muur meer dan 24 cm, dan kan er mogelijk geïsoleerd worden.
De besparing op de energiekosten na het aanbrengen van vloerisolatie ligt tussen de 10 en 15% op de gasrekening. Met vloerisolatie zonder vloerverwarming bespaar je gemiddeld 5-7 m3 gas per m2. Bij vloerisolatie met vloerverwarming is dit 7-9 m3 gas per m2.
Die lage temperaturen lijken misschien nu heel voordelig, maar je verwarming helemaal uitzetten, is geen goed idee. Het advies is om de verwarming niet onder de 15 graden te zetten, om vocht en schimmels te voorkomen. Ook kunnen lagere temperaturen dan dit gevaarlijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld een zwak hart.
Met het geldende prijsplafond voor energie in 2023 kost verwarmen op stroom circa 2,5 keer meer dan verwarmen op gas.
Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
Het aantal m3 per (gewogen) graaddag was in de winter van 2019-2020 gelijk aan 0.60 m3/graaddag. Voor één graad koudere buitentemperatuur is dus 0.60m3 gas per dag nodig. Dit getal is tijdens de wintermaanden oktober tot en met maart vrij constant, zie de grafiek hieronder.
De periode van oktober tot en met maart is het piekseizoen voor de cv-ketel en daarmee ook voor de stookkosten. Dat geldt helemaal nu veel huishoudens te maken hebben met gasprijzen van energieleveranciers die rond de 2,50 euro per kuub of hoger liggen.
Waar je in de zomermaanden doorgaans maar weinig gas verbruikt, zo'n 15 m3 tot 17 m3 per maand, stijgt je gasverbruik fors in de wintermaanden. Het gemiddelde gasverbruik in de winter is 232 m3 per maand van december tot en maart, op basis van alle type woningen volgens cijfers uit 2022.
Dit blijkt ook uit de richtlijnen die de overheid dit jaar hanteert voor het gemiddelde gasverbruik onder het prijsplafond voor energie. Zo werden huishoudens geacht in oktober gemiddeld 81 kuub gas te verbruiken, terwijl voor november wordt gerekend met 147 kuub.
Hoe hoger de temperatuur van het water in je ketel, hoe hoger het gasverbruik. Bij moderne ketels is de aanvoertemperatuur maximaal 80 graden. Bij oudere modellen soms zelfs wel 90 graden. Kun je nagaan hoeveel gas je bespaart als je deze temperatuur lager zet.
uw situatie of leefstijl, zoals vaker en langer douchen, een verbouwing of meer thuiswerken.het gebruik van uw apparaten. U deed bijvoorbeeld de airco vaak aan door een lange warme periode. Of u zette in de winter vaker de verwarming aan omdat u vaker thuis was.