Wanneer er gesproken wordt over massief hout, wordt er bedoeld dat het onderdeel volledig uit hout bestaat. Dit in tegenstelling tot plaatmateriaal, dat voor een groot percentage uit lijmstoffen bestaat en soms ook uit een plastic toplaag.
Massief hout bestaat volledig uit hout en is hierdoor zeer sterk. Het massieve hout laat zich makkelijk kleuren wat ervoor zorgt dat haast alle kleuren mogelijk zijn. Daarnaast kunnen oneffenheden zoals kleine beschadigingen en vlekken makkelijk hersteld worden met het juiste product.
MDF is een plaatmateriaal dat bestaat uit houtvezels die gebonden zijn met kunstharslijmen. Dit type platen werd ontwikkeld om op dezelfde manier te bewerken als massief hout.
De voordelen van massief hout
Het hout is makkelijk te bewerken, buigen en draaien. Het is daarom perfect voor het vervaardigen van meubelen op maat. Daarnaast is massief hout uniek. Geen twee bomen hebben dezelfde nerfstructuur, noesten of tekening.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
Een nadeel van massief houten vloeren, is dat massief hout net zoals ander houten produkten kan gaan werken. Massief hout is in veel gevallen toch gevoelig voor vocht en dan bijvoorbeeld de multi- en duoplanken. Een massieve vloer is daarom dan ook niet geschikt voor vochtige ruimtes.
Het cruciale bij massief hout: de planken worden in hun geheel uit de boomstam gezaagd. Na het drogen worden ze in repen gezaagd. Deze worden op hun beurt verlijmd in planken die vervolgens kunnen worden gesneden en geschuurd om meubels te maken. Massief hout en massief hout werken anders.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Hout is een warm, duurzaam en zeer veelzijdig materiaal. Klassiek of modern, met hout kan men alle richtingen uit. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke tekening en geeft een unieke uitstraling aan elk interieur.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Eiken (hardhout)
Dit Europese hardhout kun je herkennen aan de lichte, gouden kleur met een rechte nerf en ongelijke structuur. Behalve dat de kleur verschilt van die van veel andere hardhoutsoorten, heeft eikenhout ook minder knoesten en is het zwaarder dan zachthout, zoals grenen.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Het meest gebruikte plaatmateriaal is spaanplaat. Gemaakt van houtvezels en gemengd met lijm kun je hierbij verschillende kwaliteiten vinden. Hoe grover de persing, hoe makkelijker er stukken vanaf kunnen breken bij het stoten of vervoeren. Veelal worden meubels van spaanplaat geleverd als bouwpakket.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: massief (bn) : log, solide, sterk, stevig, vast, zwaar, zwaargebouwd.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
MDF is erg stevig, maar ook licht in gewicht en een stuk goedkoper dan massief hout. Het materiaal wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals in deuren, laminaat en meubels.
MDF heeft een betere lijmvastheid, een zeer hoge slijtvastheid, een hoog breekpunt dan hout. Een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit maken het product hoogwaardiger dan de meeste geprefabriceerde houtproducten. MDF wordt gebuikt in vele industrieën en toegepast voor uiteenlopende doeleinden.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat. Om die reden worden de platen veel gebruikt in interieurtoepassingen.
Nadat u de eerste grondlaag heeft aangebracht en deze gedroogd is kunt u deze lichtjes opschuren en nogmaals gronden. Nadat de tweede grondlaag droog is kunt u kiezen om in een keer af te schilderen of in twee keer. Ons advies is dan ook om het twee keer te doen.