Als je winterkleding gaat wassen, kun je een kopje azijn toevoegen in de wasmachine. Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken.
Geuren kunnen meestal heel snel en eenvoudig uit kleding worden verwijderd. Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Spuit het kledingstuk in met witte azijn of wodka en laat het drogen. Je kunt zowel witte azijn als wodka gebruiken om de bacteriën te doden die een schimmelgeur veroorzaken. Omdat beide middelen na het verdampen geurloos zijn kun je ze zo op je kleren spuiten.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Wat vaak zorgt voor een muffe lucht, is vochtigheid. Dit gebeurt wanneer men bijvoorbeeld nog vochtige kleding terug hangt of legt in de kast. Hierdoor wordt de kledingkast erg vochtig, wat zorgt voor deze lucht of geur. Zorg er daarom altijd voor dat de kleding kurkdroog is, voor je deze in de kast hangt.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Wil je je kledij enkel opfrissen? Dan is een mix van twee delen water met een deel azijn in een sprayflacon ideaal. Spray een beetje van het mengsel op je katoenen kleding of jeans en hang ze op een plekje waar ze kunnen luchten en drogen.
Muffe geur in tweedehands kleding
Uit het onderzoek bleek dat flink wat huid, zweet en talg in de kleding was achtergebleven. Maar deze stoffen zijn niet per se de veroorzakers van de typische geur. Wel zijn ze een voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën.
Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was. Daarom blijft ook zweetgeur langer in donkere kleding zitten dan in andere kleuren.
Strooi wat kattenbakkorrels of rijst in de kast. Dit absorbeert het vocht en verwijdert zo de muffe geur uit de kast. Zuig het daarna gewoon op met de stofzuiger. Kruidnagel, vanillebonen, citroenen of sinaasappels: leg hele kruidnagels, een vanillestokje, een gesneden citroen of een sinaasappel in de kast.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Last van stank in de wasmachine? Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Neem zeker natuurazijn en niet schoonmaakazijn, daar gaan de rubbers van kapot. Sluit de deur en giet minstens 200 ml natuurazijn in de trommel. Laat een kookprogramma draaien van 90 graden. Na afloop is je wasmachine weer zo goed als nieuw!
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Vetluis kan ontstaan wanneer je teveel wasmiddel gebruikt. Maar ook wasverzachter is een goede voedingsbodem voor deze bacterie. Draai regelmatig een was op 90 graden. Op deze temperatuur gaan bacteriën zoals vetluis dood en worden vet- en zeepresten beter weggespoeld.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Laat je kleding luchten
Maar hang of het ook niet gelijk terug in de kast. Het is beter om je gedragen kleren even dertig minuten te laten luchten. Hang je trui of blouse dus bijvoorbeeld even een half uurtje aan een hanger aan je kast. Nog beter is het om je kleren even buiten te luchten – als het droog is natuurlijk.
Om de dag met een frisse kast én een lekkere koffielucht te laten beginnen, kan je een blikje/bakje gemalen koffie in je kast zetten. De koffie absorbeert dan alle vieze geurtjes. Prik een paar gaatjes in het deksel, plaats het dichte bakje in je kast en de koffie doet de rest.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.