Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.
Wanneer je ongepelde Hollandse garnalen als finger food wilt serveren (doen!) bij het aperitief, mag je rekenen op ongeveer 40-80 gram per persoon.
Hoeveel garnalen je per persoon opdient is afhankelijk van het soort en de grootte. Bij de grotere Argentijnse en roze garnalen zit je met 6 per persoon meestal wel goed. Reken bij Hollandse garnalen op ongeveer 40 tot 80 gram per persoon.
Rijg de garnalen aan pennen of prikkers en bestrijk ze dun met olie. Gril ze vervolgens op het minst hete gedeelte van de BBQ. Gril ze rondom, dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Zijn de garnalen mooi roze en stevig, dan zijn ze gaar.
Gamba's/tijgergarnalen
Ze variëren in grootte: vanaf 8 cm tot wel 40 cm. Gamba's worden gevangen of gekweekt in de Indische oceaan en Zuidoost-Azië en hebben kenmerkende tijgerstreepjes op hun pantser.
Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf.
De gamba's kosten € 2,40 per stuk. Het minimum aantal is 150 stuks. Wij adviseren 2 of 4 gamba's per gast.
Zo verwijder je het darmkanaal van grote garnalen
Plaats de botte kant van een klein mespuntje onder het kanaal. Til voorzichtig op zodat je het kanaal tussen twee vingers kan knijpen. Haal het mes weg, hou de staart recht, en trek voorzichtig het darmkanaal eruit.
Vanaf de pootjes kan je de schaal er ook zo vanaf trekken. Knip of snij nu over de rug de gamba open. Je ziet hier een donker sliertje, dit is het darmkanaal. Even afspoelen onder de kraan en je gamba is schoon!
Rijg de garnalen of gamba's op satéprikkers per 3 of 4 (afhankelijk van hoe groot je stokjes en hoe groot de garnalen/ gamba's zijn). Doe deze in een diepe schaal of ruime bak en verdeel hierover de marinade.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
De grote Gamba's of Scampi's. Deze laatste waren vroeger alleen uit de diepvries te krijgen maar tegenwoordig ook vers.De Hollandse garnalen zijn het lekkerst. De zilte, pittige garnalensmaak overtreft alle andere soorten.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Ca. 30 tot 40 stuks per kilo. Netto uitlekgewicht is ca. 800 gram.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen.
In een kilo zitten 16 tot 20 gamba's. Iedere gamba weegt 40 tot 60 gram.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.
Uit onderzoek is vast komen te staan dat er 162 bacteriën op een scampi aanwezig kunnen zijn. Tien van deze bacteriën zijn bovendien resistent tegen antibiotica. Dit is weliswaar de uitkomst van een Amerikaans onderzoek, maar de cijfers voor de situatie in ons land is helaas niet veel anders.
Garnalenpoep. In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet.
Dan trek je pantser en pootjes er makkelijk af. Laat het staartje zitten. Wie wil (het smaakt beter) snijd met een puntig mes de rug over de lengte in en trekt het zwarte darmkanaal, een draadje, eruit. Het gevolg is wel dat de garnaal bij het bakken openkrult.
Garnalen of gamba's kopen bij Visoptafel.nl is heel eenvoudig. Je bestelt de garnalen of gamba's online en wij zorgen ervoor dat het de volgende werkdag gekoeld thuis wordt bezorgd. De bestelling is nooit langer dan 12 uur onderweg, waardoor het product altijd vers is!
Wie goede wil hebben, is bij Aldi het voordeligst uit. Garnalen zijn niet meer zo duur als ze maandenlang waren. Voor een paar euro kunnen liefhebbers al een bakje van 100 gram scoren. Bij Aldi is de prijsdaling het best te zien.
Hoe lang kun je garnalen bewaren? Garnalen kun je in de vriezer twee tot drie maanden goud houden. In de koelkast, buiten de koelkast kun je zowel verse als ontdooide garnalen niet bewaren, blijven verse garnalen één tot twee dagen goed. Ontdooide garnalen moet je dezelfde dag gebruiken of eten.